Pizza con prugne e pancetta

Pizza con prugne e pancetta czyli pizza z suszonymi śliwkami i boczkiem. Pycha!

SosyPizzaPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki wody (ciepłej)
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 lyżka cukru
  • szczypta soli
  • 100 g sera żółtego startego na grubych oczkach
  • 1 łyżka bazylii
  • Dodatki:
  • garść suszonych śliwek
  • 150 g boczku wędzonego (cienkie plastry)
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • gorgonzola
  • Sos czosnkowy:
  • kilka łyżek śmietany 18 %
  • kilka łyżek majonezu (proporcja 1:1 ze śmietaną)
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
  • rukola (po garści na 1 małą pizzę)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do wody wrzucamy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiło objętość.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej oliwę, sól, bazylię, ser i zaczyn.
  • Zagniatamy ciasto, ma być zwarte, pozostawiamy do podwojenia objętości, przykryte w ciepłym miejscu.
  • Boczek kroimy w cienkie paski (wzdłuż węższego boku), śliwki również w cienkie paski.
  • Ciasto dzielimy na 4 części (chyba że robimy dużą pizzę), z każdej części formujemy małą pizzę. Smarujemy ją koncentratem pomidorowym (ok 2 łyżeczki), posypujemy bazylią, układamy śliwki i boczek.
  • Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
  • Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy rozdrobnioną gorgonzolą i zapiekamy od góry.
  • Każdą pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem czosnkowym.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy