Rukola - przepisy na dania

454 przepisów

Rukola jest wspaniałym produktem w kuchni. Smakuje nawet osobom, które z reguły stronią od zielonych liści. W końcu rukola to nic innego jak rodzaj sałaty. Ma drobne, postrzępione listki o charakterystycznym pikantnym smaku. To właśnie ten smak sprawia, że jest dodawana niemal do każdej potrawy i w każdej doskonale się odnajduje. Przepadamy za jej intensywnym orzechowo-pieprzowym smakiem i charakterystycznym aromatem. Ta pospolita roślinka, by nie powiedzieć chwast, smak ma wprost arystokratyczny.

Dania z rukolą

Rukola – właściwości odżywcze

Rukola – wartości odżywcze tej rośliny są nie do przecenienia. Rukola to właściwie rukiew siewna i jak wszystkie warzywa krzyżowe zawiera sole mineralne, m.in. żelazo i wapń, witaminę C oraz beta-karoten. Rukola jest też świetnym źródłem kwasu foliowego. Czy rukola jest zdrowa? Oczywiście, warto jak najczęściej dodawać ją do przygotowywanych potraw. Rukola – kalorie: kaloryczność rukoli podobnie jak innych zielonych liści nie jest duża. W 100 g rukoli jest około 25 kcal.

Co to jest rukola – zioło czy sałata? Ani jedno, ani drugie – to jednoroczna roślina należąca do rodziny krzyżowych, podobnie jak kapusta, kalafior, jarmuż czy rzeżucha. Rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego i nad Morzem Czarnym.  Jak wygląda rukola? Ma intensywnie zielone, strzępiaste listki o niedużych rozmiarach.

Rukola – smak na zdrowie!

Jej ciemnozielone listki kryją w sobie ogromne bogactwo wyrazistych smaków, choć lekka goryczka nie każdemu przypada do gustu. Zwana jest także rokiettą i na szczęście stała się u nas modna wraz z tak lubianą przez Polaków kuchnią włoską. Od lat gości także na stołach Ameryki, Anglii i Francji; jadają tam nie tylko jej listki, ale także i kwiaty, a w Indiach, Grecji i Hiszpanii jej nasiona używane są jako pikantna przyprawa. Także w krajach Dalekiego Wschodu z nasion rukoli produkuje się aromatyczny olej do konserwowania przetworów warzywnych, zaś świeże nasiona wykorzystuje się do przyrządzania dań wegetariańskich.

Najbardziej lubimy jej świeże listki, lekko tylko doprawione kroplą oliwy, octu balsamicznego i szczyptą morskiej soli. Dodaje smaku każdej mieszance sałat, znakomicie komponuje się z serami, orzechami, owocami cytrusowymi, gruszkami i truskawkami. Żadne przyjęcie w moim domu nie może obyć się bez ogromnego talerza z rukolą z dodatkiem suszonych pomidorów, cieniutkich skrawków szynki parmeńskiej, płatków parmezanu i prażonych orzeszków pinii, polanych sosem z balsamico i pysznej oliwy. Podana na chrupiącej kromce chleba z pomidorami i wędliną uczyni z kanapki fantastyczną przekąskę. 

Co zrobić z rukoli?

Jesteśmy wielbicielami bazyliowego pesto, spróbowaliśmy kiedyś przygotować ten pyszny sos z rukoli i nie zawiedliśmy się. Smakował wybornie zarówno z makaronem, jak i dodany do delikatnego drobiowego ¬filetu. Rukola bardzo dobrze pasuje do dań kuchni włoskiej, czyli właśnie makaronów czy pizzy. Dodajemy ją jednak już na gotową potrawę, ponieważ podgrzewana więdnie i robi się niesmaczna. 

Rukola doskonale nadaje się jako baza do sałatki. Zielone listki świetnie komponują się z pomidorami, cukinią i innymi warzywami. Jeśli boicie się, że taka sałatka na bazie rukoli będzie zbyt ostra w smaku, możecie wymieszać rukolę pół na pół z inną sałatą.

Jak przechowywać rukolę? 

Rukolę najlepiej kupować oczywiście świeżą – listki muszą być jędrne, soczyście ciemnozielone, bez śladów więdnięcia. W niektórych marketach dostępna jest nawet rukola w doniczkach. To też dobry pomysł, bo możemy przesadzić ją do większej doniczki i uprawiać w domu. W sklepach znajdziemy też rukolę w paczkach lub pudełkach – zawsze sprawdźcie, czy już została umyta czy trzeba będzie to zrobić.

Jak przechowywać rukolę? Można ją przechowywać maksymalnie kilka dni od momentu zerwania, najlepiej w hermetycznym opakowaniu lub zawiniętą w wilgotny papier, na dole lodówki.

Czy można mrozić rukolę?

Rukoli, podobnie jak innych sałat, raczej nie powinno się mrozić. Po rozmrożeniu nie będzie nadawała się do jedzenia na surowo, będzie po prostu niesmaczna, straci też swoją charakterystyczną chrupkość. Możecie zamrozić listki rukoli, jeśli po rozmrożeniu chcecie poddać je dalszej obróbce i przygotować na przykład zielone pesto.
Rukolę bez kłopotu można kupić nie tylko w supermarketach, ale także w zwykłych warzywniakach i na straganach. Bardzo łatwo wyhodować ją zarówno na działce, jak i na balkonie, bo to mało wymagająca roślinka. Udaje się świetnie nawet w trudnych warunkach, na niezbyt żyznej glebie i w miejscach, gdzie słońce nie jest częstym gościem.

Jak rośnie rukola? Podobnie jak zioła w małych kępkach. Można więc uprawiać ją na balkonie. W skrzynce już po kilku tygodniach od posiania pojawiają się pierwsze listki. Z jednej roślinki mamy zawsze kilka porcji. Obrywamy bowiem tylko dolne listki, pozwalając, by górne nadal rosły. Smak ma dużo lepszy niż rukola ze sklepu, która wcześniej rosła pod folią.

Artykuły powiązane

salatka-na-grilla-z-dodatkiem-sera-feta
18.08.2020

Sałatka na grilla - 6 pomysłów na sałatki do dań z rusztu

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Sałatka na grilla to pyszne uzupełnienie dań z rusztu. Jeśli planujesz jedzenie pod chmurką, sałatka na grilla musi znaleźć się w menu. A propozycji jest mnóstwo. Sałatka na grilla z jednej strony może być dodatkiem w postaci chrupiących liści i nowalijek, a z drugiej daniem samym w sobie, gdy zrobimy ją z dodatkiem makaronu. I tak będzie pysznie! W galerii aż 6 pomysłów, jak może wyglądać twoja idealna sałatka na grilla.

Musztardowiec
29.06.2020

Musztardowiec – liście nie tylko na sałatki

Roślina rzadko obecna w polskiej kuchni, choć jej mięsiste liście o lekko pikantnym smaku mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Musztardowiec dostarcza także dużo cennych składników odżywczych. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak wykorzystać ten produkt w praktyce.

Rzodkiewka do wiosennej sałatki
05.04.2020

Sałatki z nowalijkami. Co musisz wiedzieć o tych wiosennych warzywach

Nowalijki kuszą kolorami, zawartością witamin i łatwym wykorzystaniem w kuchni. To świeża odmiana po zimowym jadłospisie. Jednak zanim sięgniesz po nowalijki, sprawdź, jak je wybierać. Oto najważniejsze fakty o wiosennych warzywach i pyszne propozycje podania.

zioła
04.04.2020

Po co nam zioła w kuchni? Sprawdzamy!

Zioła mamy w swoich kuchennych szafkach zawsze. Używamy ich do doprawiania dań, a świeże wykorzystujemy niemal do wszystkiego. Zioła potrafią wzbogacić smak dań, ale dobrze działają też na nasze zdrowie – mogą wyciszać, wzmacniać odporność, a nawet pobudzać. Macie zioła w kuchni, ale nie wiecie, jak ich używać? Podpowiadamy!

Pyszne sałatki na imprezę
02.04.2020

Pyszne sałatki na imprezę - proste i sprawdzone przepisy

Co przygotować na imprezę? Sprawdzą się kanapki i coś na gorąco, ale hitem będą pyszne sałatki na imprezę. Proponujemy kilka klasyków - w tym warstwowe sałatki na imprezę. Inne przepisy to sałatka makaronowa czy sałatka ryżowe - takie sałatki na imprezę na pewno szybko znikną ze stołu. Musi być smacznie, kolorowa i dość prosto do przygotowania. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na pyszne sałatki na imprezę.

iStock-ziola-napary-
01.04.2020

Zioła do zadań specjalnych. Praktyczny poradnik

W medycynie ludowej zioła zawsze cieszyły się powodzeniem i szacunkiem. Melisa na uspokojenie, mięta na niestrawność, fiołek trójbarwny na trądzik a owoce głogu na wzmocnienie i poprawę odporności. W mądrości naszych babć było wiele intuicji, którą popierają badania naukowe. Przyjrzeliśmy sprawdzonym ziołowym mieszankom do zadań specjalnych.

Letnia sałatka
16.08.2018

Królowe i królowie lata – owoce i warzywa, bez których nie ma wakacji

Są soczyste i intensywne w smaku. Uwodzą kolorami i zapachem! Owoce, warzywa, grzyby tylko teraz smakują tak wyjątkowo i bogato. Środek lata to czas, kiedy kilka prostych produktów wystarcza, żeby przygotować wyszukaną ucztę. Dobierz smaki tak, aby wzajemnie się uzupełniały i podkreślały - w myśl idei foodpairingu. A jeśli pojawiają się ciekawe smakowe połączenia, to i muszą być wyszukane trunki! Sprawdź, co można przygotować o tej porze roku!

Ziołowy zakątek
21.06.2018

Ziołowy zakątek - odwiedź Podlasie i pyszne miejsce pachnące ziołami

Ziołowy Zakątek kusi już samą nazwą. Regionalna kuchnia, zwierzaki różnej maści i Podlaski Ogród Botaniczny to tylko część z atrakcji, które czekają na zwiedzających. Zdradzamy, czego oprócz babki ziemniaczanej i pysznych serów można skosztować w Korycinach na Podlasiu. To gratka nie tylko dla fanów turystyki kulinarnej.

łosoś
13.02.2018

Szybki obiad z łososia i rukoli

Lubimy łososia za wyjątkowy smak i piękny kolor. Z rukolą będzie pyszny!

salata_glowne
26.04.2016

Rodzaje i właściwości sałaty

Sałata to niepozorne, ale bogate w witaminy warzywo. Ma mnóstwo odmian i rodzajów, które można przygotowywać na wiele sposobów