panzerotti_wloskie_pierogi

Panzerotti-włoskie pierogi

Ocena:

4.5 (185)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby

Szybkie,smaczne włoskie danie, smakujące jak pizza, lecz wygladem przypominajce polskie pierogi.

Składniki:

  • 1 szklankę mąki
  • 20 g drożdży
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżek oliwy
  • sól
  • cukier
  • małe pomidorki
  • mozzarella
  • salami

Panzerotti-włoskie pierogi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj drożdży, oliwy i przegotowanej wody, posól i dodaj trochę cukru. Wyrabiaj ciasto tak aby nie przyklejało Ci się do ręki. Rozwałkuj na ok. 30 cm, na jedną połowę daj salami, mozzarelle, pomidorki i zawiń tak jak pieroga. Smaż na patelni z oliwą ok 8 min .

Porady

Zobacz też: caponata - przepis kuchni włoskiej

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli smakują ci pierogi po włosku, to zachęcamy to spróbowania również pierożków z suszonymi pomidorami i ricottą, Fankom i fanom sera polecamy także smażone pierogi z żółtym serem. A na deser rekomendujemy słodkie pierogi ukraińskie

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne