Najprawdziwsze pierogi ruskie

Pierogi ruskie to klasyk. Z nazwy pierogi ruskie, ale z przepisu polskie - muszą być dobre ziemniaki, jakościowy twaróg i idealne ciasto na pierogi. Gwarantujemy, że te pierogi ruskie są najlepsze!

dodany przez: mojegotowanie

Pierogi pierogi ruskie

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)


Składniki:

  • ciasto: 400 g mąki
  • jajko
  • sól
  • farsz: 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g dobrego tłustego białego sera
  • jajko
  • sól
  • łyżeczka mielonego pieprzu

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto na pierogi: w przesianej na stolnicy mące robimy dołek
  • wbijamy jajko
  • lekko solimy i wyrabiamy ciasto
  • dolewając odrobinę przegotowanej wody. Gładkie
  • elastyczne ciasto owijamy ściereczką
  • pozostawiamy na 30 min
  • aby odpoczęło.
  • Farsz: posiekaną cebulę rumienimy na maśle
  • lekko studzimy. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę
  • ucieramy z jajkiem
  • łączymy z cebulą
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • dokładnie mieszamy.
  • Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek
  • odcinamy 1-cm plasterki
  • rozpłaszczamy na dłoni możliwie cienko
  • nadziewamy farszem
  • dokładnie sklejamy
  • wrzucamy partiami na osolony wrzątek
  • gotujemy do wypłynięcia.
  • Podajemy polane stopionym masłem lub gęstą kwaśną śmietaną i posypujemy grubo mielonym pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: pierogi buraczane

Notka redakcyjna

Pierogi ruskie możemy urozmaicić poprzez dodatek skwarków do farszu - nie będzie to jednak przepis klasyczny na pierogi ruskie i z pewnością nie wegetariański.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy