Wielki pieróg

Z mięsnym nadzieniem

dodany przez: monia2005 monia2005

ciasto drożdżowe pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 i pół dag drożdzy ( ćwierć kostki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • 2 starte cebulki
  • pęczek szczypioru
  • pół kilograma mięsa mielonego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Wielki pieróg - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdze i łyżeczke cukru namocz w letnim mleku na ok 15 min. Mąke,olej,żółtko,sól ,oraz rostopione masło połącz z drożdzami i mlekem dobrze ugnieść i odstawić na 40 min w ciepłe mniejsce, do wyrośnięcia. Farsz
  • podpiecz cebulke z mięskiem ,posiekanym szczypiorkiem dobrze dopraw.Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie lub trzy cześci .Rozwałkuj i nałuż na każdą część farsz i zrób duży pieróg .Posmaruj delikatnie olejem,bądz rozmąconym jajkem piecz ok 15 min

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz pieczone pierogi, to zachęcamy do wypróbowania również przepisu na wegetariańskie pierożki samosa lub mini calzone z szynką i pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy