Wielki pieróg

Ocena:

4.53 (197)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 1 osoby

Z mięsnym nadzieniem

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 i pół dag drożdzy ( ćwierć kostki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • 2 starte cebulki
  • pęczek szczypioru
  • pół kilograma mięsa mielonego

Wielki pieróg - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdze i łyżeczke cukru namocz w letnim mleku na ok 15 min. Mąke,olej,żółtko,sól ,oraz rostopione masło połącz z drożdzami i mlekem dobrze ugnieść i odstawić na 40 min w ciepłe mniejsce, do wyrośnięcia. Farsz
  • podpiecz cebulke z mięskiem ,posiekanym szczypiorkiem dobrze dopraw.Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie lub trzy cześci .Rozwałkuj i nałuż na każdą część farsz i zrób duży pieróg .Posmaruj delikatnie olejem,bądz rozmąconym jajkem piecz ok 15 min
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz pieczone pierogi, to zachęcamy do wypróbowania również przepisu na wegetariańskie pierożki samosa lub mini calzone z szynką i pieczarkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne