Pierniki dla wszystkich

Pierniki bez dwóch zdań kojarzą się ze Świętami. Muszą pachnieć i smakować korzennymi dodatkami. Oto przepis na pierniki z książki "MasterChef Junior 3" z wykorzystaniem mąki jaglanej.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
50 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500 g mąki jaglanej
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g miodu naturalnego
  • 1 mały banan
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i z cukrem pudrem.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszać miód (powinien być płynny) i przyprawy korzenne, wszystko ze sobą połączyć, dodać wcześniej zmiażdżonego widelcem banana. Wszystko należy zagnieść na gładką masę.
  3. Tak przygotowane ciasto na pierniczki włożyć na mniej więcej 20 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.
  4. Następnie rozwałkować i wyciąć pierniczki, rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  5. Do dekoracji można przygotować dowolny lukier, na przykład wymieszany sok z pomarańczy z cukrem pudrem.
  6. Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".

Wskazówki

Zobacz przepis na: piernikowy sernik

pierniki mąka jaglana masterchef junior
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy