Pierniczki miodowe

Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 201 głosów)

Składniki:

  • mąka 2 szklanka
  • miód 4 łyżka
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1 szklanka
  • masło 3 łyżka
  • jajka 2 szt
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski.
  • 2.Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1 godziny.
  • 3.Ciasto rozwałkowujemy na placek grubość 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.
  • 4.Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 180 C stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy