Pączki smażone

Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko:)

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 1/2 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 5 dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • konfitura lub dżem
  • 3 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej.
  4. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.
  5. Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny.
  6. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.
  8. Piec na rozgrzanym smalcu, ale na najmniejszym palniku i najmniejszym płomieniu. Pączki powinny się powoli rumienić aby były w środku dobrze usmażone. Jak będą się za szybko rumienić, tzn że tłuszcz jest za gorący. Wówczas można dołożyć trochę zimnego smalcu lub plasterki ziemniaków dodawać co jakiś czas, a te wysmażone wyciągać.
Śniadanie przekąska kolacja deser Pączki faworki chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze