pączki babci Stasi

Zajada się nimi cała rodzina.

CiastaDeserypączki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 10 zółtek,
  • 15 dkg masła,
  • 15 dgk cukru,
  • 10 dkg drożdży,
  • 1/2 litra mleka,
  • olejek pomarańczowy,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • konfitura wiśniowa,
  • 1 kg smalcu (do smażenia)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do szklanki wlewamy ciepłe mleko
  • dodajemy trochę cukru i rozkruszone drożdże. Wyrosnięty zaczyn wlewamy do maki i mieszamy z mąką. Czekamy aż wyrośnie. W tym czasie do troszkę posolonych zółtek dodajemy cukier i ubijamy. Masło klarujemy w garnuszku. Gdy zaczyn (mąka z drożdżami) nam wyrośnie wyrabiamy ciasto dodając do zaczynu jajka
  • mleko
  • masło. Na końcu dodajemy spirytus i olejek pomarańczowy. Ciasto musi być wolne. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy je na cztery części
  • z każdej wykrawamy szklanką pączki
  • w srodek wkładamy konfiturę i formujemy pączki.
  • Pączki układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Gdy zwiększą swoją objętość smażymy je na rozgrzanym smalcu.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • Ja pączki wyrabiam w stuletnich nieckach odziedziczonych po mojej mamie
  • ale można je również z powodzeniem wyrabiać w plastikowej misce. Są pyszne. Serdecznie polecam!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Pączki mojej babci
:-)

Anja

Pączki mojej babci