pączki babci Stasi

Zajada się nimi cała rodzina.

Dodany przez:

pączki babci Stasi

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 10 zółtek,
  • 15 dkg masła,
  • 15 dgk cukru,
  • 10 dkg drożdży,
  • 1/2 litra mleka,
  • olejek pomarańczowy,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • konfitura wiśniowa,
  • 1 kg smalcu (do smażenia)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy trochę cukru i rozkruszone drożdże. Wyrosnięty zaczyn wlewamy do maki i mieszamy z mąką. Czekamy aż wyrośnie. W tym czasie do troszkę posolonych zółtek dodajemy cukier i ubijamy. Masło klarujemy w garnuszku. Gdy zaczyn (mąka z drożdżami) nam wyrośnie wyrabiamy ciasto dodając do zaczynu jajka, mleko, masło. Na końcu dodajemy spirytus i olejek pomarańczowy. Ciasto musi być wolne. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy je na cztery części, z każdej wykrawamy szklanką pączki, w srodek wkładamy konfiturę i formujemy pączki.
  2. Pączki układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Gdy zwiększą swoją objętość smażymy je na rozgrzanym smalcu.
  3. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  4. Ja pączki wyrabiam w stuletnich nieckach odziedziczonych po mojej mamie, ale można je również z powodzeniem wyrabiać w plastikowej misce. Są pyszne. Serdecznie polecam!
ciasta obiad deser Pączki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy