Pączki angielskie

Przepis dla zapracowanych na Tłusty Czwartek

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie

  1. 1. Serek mieszamy trzepaczką z jajkami.
  2. W osobnej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy. Dodajemy stopniowo do serka z jajkami, mieszamy do całkowitego połączenia.
  3. 2. W garnku rozgrzewamy olej.
  4. Ciasto nakładamy na rozgrzany olej przy pomocy dwóch łyżek zamoczonych w oleju ( wtedy ciasto nie klei się do łyżki ), tzn. nabieramy jedną łyżką trochę ciasta ( tak pół łyżki ) a drugą zbieramy to ciasto z pierwszej i zanurzamy w oleju.
  5. Smażymy na niezbyt wielkim ogniu, tak, żeby nam się za bardzo nie spaliły na zewnątrz a dosmażyły w środku. W trakcie smażenia pączki same się odwracają :-)
  6. 3. Po usmażeniu wyciągamy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  7. 4. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
przekąska deser dla dzieci Pączek olej serek homogenizowany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze