Owsiane ciastka czekoladowe składają się tylko z kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dodatkowym atutem jest szybkość wykonania. Świetnie sprawdzą się do poobiedniej kawy czy czekolady na gorąco, a także jako przekąska do szkoły czy pracy. Nasz przepis na kruche ciasteczka owsiane z czekoladą, zadowoli najwybredniejszych smakoszy.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
Składniki: czekoladę siekamy i wraz ze wszystkie składniki przekładamy do miski.
Ciasto: przy pomocy dłoni wyrabiamy na jednolitą masę.
Formowanie: niewielkie kawałki ciasta wkładamy do ringu – wykrawaczki i wyrównujemy łyżeczką.
Pieczenie: owsiane ciastka czekoladowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niewiele urosną, więc możemy układać je blisko siebie. Pieczemy ok. 15 minut lub do zarumienienia ciastek.
Studzenie: upieczone ciastka studzimy na kratce.
ciastka - zobacz inne inspiracjePorady
- Do przygotowania ciastek możemy użyć miękkiego masła lub rozpuszczonego – trzeba pozostawić je do wystudzenia.
- Jeżeli nie mamy ringu, wtedy ciasteczka formujemy dłońmi, nie będą miały idealnie równego kształtu, ale będą równie pyszne.
- Ciastka będą delikatniejsze, jeśli użyjemy płatki owsiane błyskawiczne.
- Ciasto na owsiane ciastka czekoladowe możemy przygotować np. wieczorem, owinąć folią i upiec następnego dnia.
- Do masy możemy dodać garść posiekanych ulubionych orzechów.
- Wystudzone ciastka czekoladowo owsiane możemy przechowywać przez 4–5 dni w szczelnie zamkniętym słoju lub w puszce.
- Możemy przygotować bezglutenową wersję ciastek, używając certyfikowane płatki owsiane i specjalną mąkę, np. kukurydzianą lub ryżową lub mieszankę mąk bezglutenowych.
- Do ciastek możemy użyć zamiast czekolady groszki czekoladowe.
Komentarze