Cukinia w zalewie musztardowej.

Smaczna sałatka - jako dodatek do głównego dania obiadowego i nie tylko.

Przetwory

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 198 głosów)

Składniki:

  • Na 1 litr wody,
  • - 3/4 szkl. octu,
  • - 2 łyżki soli,
  • - 1 szkl cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki zagotować i odstawić, aby zalewa wystygła.
  • Do ochłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej.
  • Cukinię (a także możemy robić ogórki. kabaczek lub patisony.) obrać ze skóry, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę, plastry lub słupki.
  • Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, po 2-3 ziarenka : ziele angielskie i pieprz.
  • Zalać cukinię ogórki, patisony lub kabaczek zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut. Zalewy wystarcza na 7 słoiczków po 750 ml każdy, jak widać na głównej fotce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy