Naleśniki z szynką i serem

Zamiast tostów przyrządzamy dzisiaj naleśniki - z szynką i serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki szynki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju + 2 łyżki do smażenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 6 plastrów szynki gotowanej
  • 6 plastrów żółtego sera
  • np. radamera
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Naleśniki z szynką i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy. Jajka wbijamy do naczynia
  • dodajemy łyżkę oleju oraz sól
  • miksując dosypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Ciasto odstawiamy na 30 min. Patelnię smarujemy resztą oleju
  • wylewamy tyle ciasta
  • aby usmażyć cienkie i niezbyt rumiane naleśniki.
  • Gdy mamy już wszystkie
  • postępujemy dalej tak: na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę masła
  • kładziemy naleśnik
  • pokrywamy go plastrami szynki i sera
  • przykrywamy drugim naleśnikiem i smażymy do zrumienienia
  • aż oba się skleją
  • po czym ostrożnie obracamy i dosmażamy z drugiej strony. Lekko „sztywne” naleśniki zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę. Podajemy na gorąco
  • np. z pomidorami i keczupem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz też: tradycyjne naleśniki - amerykańskie pancakes czy francuskie crepes suzette


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy