Naleśniki z szynką i serem

Zamiast tostów przyrządzamy dzisiaj naleśniki - z szynką i serem.

NaleśnikiSzynki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju + 2 łyżki do smażenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 6 plastrów szynki gotowanej
  • 6 plastrów żółtego sera, np. radamera
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy. Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy łyżkę oleju oraz sól, miksując dosypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Ciasto odstawiamy na 30 min. Patelnię smarujemy resztą oleju, wylewamy tyle ciasta, aby usmażyć cienkie i niezbyt rumiane naleśniki.
  • Gdy mamy już wszystkie, postępujemy dalej tak: na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, kładziemy naleśnik, pokrywamy go plastrami szynki i sera, przykrywamy drugim naleśnikiem i smażymy do zrumienienia, aż oba się skleją, po czym ostrożnie obracamy i dosmażamy z drugiej strony. Lekko „sztywne” naleśniki zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę. Podajemy na gorąco, np. z pomidorami i keczupem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz też: tradycyjne naleśniki - amerykańskie pancakes czy francuskie crepes suzette

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy