Naleśniki z szynką i serem

Ocena:

4.44 (194)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zamiast tostów przyrządzamy dzisiaj naleśniki - z szynką i serem.

Składniki:

  • ser żółty  6 plasterków

  • szynka gotowana  6 plasterków

  • jajka  2 szt.

  • masło klarowane  20 g

  • mąka  200 g

  • olej  30 ml

  • woda gazowana  500 ml

  • sól  3 g

Naleśniki z szynką i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: mąkę przesiewamy. Jajka wbijamy do naczynia. Dodajemy łyżkę oleju oraz sól. Miksując, dosypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Ciasto odstawiamy na  30 min.

  • Krok 2:

    Smażenie: patelnię smarujemy resztą oleju. Wylewamy tyle ciasta, żeby usmażyć cienkie i niezbyt rumiane naleśniki.

  • Krok 3:

    Składanie naleśników: na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kładziemy naleśnik. Pokrywamy go plastrami szynki i sera. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smażymy do zrumienienia, aż oba się skleją, po czym ostrożnie obracamy i dosmażamy z drugiej strony. Lekko „sztywne” naleśniki zdejmujemy  z patelni i kroimy jak pizzę. Podajemy na gorąco, np. z pomidorami i keczupem.

Porady

Zobacz też: tradycyjne naleśniki - amerykańskie pancakes czy francuskie crepes suzette

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne