Omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

Ocena:

4.43 (171)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Puszysty omlet biszkoptowy to propozycja na słodkie śniadanie ze sporą ilością owoców. Omlet jest wyrośnięty, dzięki czemu porcja zapewni nam energię na całe przedpołudnie.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • sól  1 szczypta

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

  • mleko  2 łyżki stołowe

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • proszek do pieczenia  1 szczypta

  • olej  2 łyżki stołowe

  • maliny  100 g

  • borówki amerykańskie  100 g

Omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli i 1/2 łyżki cukru pudru. Żółtka ubijamy z dodatkiem pozostałego cukru, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy.

  • Krok 2:

    Patelnię skrapiamy olejem i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i smażymy na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5–8 min. Omlet wykładamy na nagrzany talerz, rozkładamy owoce i posypujemy cukrem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.

Porady

Zobacz też: Ciasto z borówkami amerykańskimi

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne