Puszysty omlet biszkoptowy to propozycja na słodkie śniadanie ze sporą ilością owoców. Omlet jest wyrośnięty, dzięki czemu porcja zapewni nam energię na całe przedpołudnie.
Stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.43 z 171 głosów)
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli i 1/2 łyżki cukru pudru. Żółtka ubijamy z dodatkiem pozostałego cukru, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy.
Patelnię skrapiamy olejem i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i smażymy na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5–8 min. Omlet wykładamy na nagrzany talerz, rozkładamy owoce i posypujemy cukrem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.
omlet, Przekąski na ciepło - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Ciasto z borówkami amerykańskimi
Komentarze