Omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

Puszysty omlet biszkoptowy to propozycja na słodkie śniadanie ze sporą ilością owoców. Omlet jest wyrośnięty, dzięki czemu porcja zapewni nam energię na całe przedpołudnie.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru + ew. do posypania
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • owoce – maliny i borówki amerykańskie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli i 1/2 łyżki cukru pudru.
  2. Żółtka ubijamy z dodatkiem pozostałego cukru, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy.
  4. Patelnię skrapiamy olejem i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i smażymy na małym ogniu do ścięcia masy.
  5. Następnie patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5–8 min.
  6. Omlet wykładamy na nagrzany talerz, rozkładamy owoce i posypujemy cukrem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też: Ciasto z borówkami amerykańskimi

Omlet maliny borówka amerykańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy