Ogórki w musztardzie francuskiej

Ogórki w musztardzie francuskiej to rodzaj przetworu, który przyda się na rodzinny obiad. Ostra musztarda nadaje ogórkom charakterystycznego smaku. Dodatkowo podkreślony zostaje smak gorczycy. Ogórki w musztardzie francuskiej można przygotować bez obierania oraz pokroić na grube plastry. Oto pyszne ogórki w musztardzie francuskiej - przepis prosty i tani. 

Przetwory

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • musztarda-fot.iStock-min1.Składniki zalewy na ogórki w musztardzie francuskiej należy wymieszać na zimno (nie gotować!!). Następnie ogórki trzeba pokroić na pół (lub w ćwiartki, mogą być też całe). Ogórki zalać zimną zalewą i pozostawić na godzinę. Potem ogórki w musztardzie francuskiej powinno się przełożyć do słoików wraz z zalewą i pasteryzować 15 minut.

Porady

Ogórki w musztardzie to przysmak, który idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami. Można je dodawać do sałatek ziemniaczanych oraz sałatek warzywnych. Pikantny smak ogórków będzie świetnie współgrał z daniami mięsnymi np.: pieczonym schabem wieprzowym. Ogórki w musztardzie można przygotowywać w mniejszych słoikach, które umożliwią szybkie spożycie. Warto też zaopatrzyć się w szeroki lejek, który ułatwi wlanie zalewy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy