REKLAMA

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę sprawią, że domowa ogórkowa będzie smakowała wprost fantastycznie. To jednak ich niejedyne kulinarne zastosowanie. Przygotowanie słoików nie zajmuje wiele czasu, a odpowiednio przechowywane zachowają świeżość przez długie miesiące. Jeśli chcecie zacząć przygodę z domowymi przetworami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)


Ogórki kiszone na zupę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Ogórki płuczemy, suszymy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Koperek myjemy. Czosnek obieramy. Słoiki dokładnie czyścimy i wyparzamy.

  • 2.

    Ogórki kiszone na zupę: Zapełniamy słoiki ogórkami do około ½ ich wysokości. Do każdego z nich dodajemy łyżeczkę soli, 2 ząbki czosnku i co najmniej 3 gałązki koperku. Uzupełniamy słoiki pozostałą częścią ogórków (oraz sokiem, który puściły). Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Słoiki szczelnie zakręcamy i odkładamy na około 2 tygodnie w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy je w chłodne i zacienione miejsce.

Porady

  • Do ogórków kiszonych na zupę najlepiej dodawać sól kamienną, ze względu na jej wysoką zawartość minerałów.
  • Zastanawiacie się, jakie ogórki najlepiej sprawdzą się do kiszenia? Najczęściej używa się w tym celu odmian, takich jak Śremianin, Julina, Andrus czy Borus, ale ponieważ ogórki na zupę ogórkową kisi się po starciu na tarce, tak naprawdę można sięgnąć po ich dowolny rodzaj.
  • By tarte ogórki kiszone zachowały świeżość przez długie miesiące, należy przekładać je jedynie do dokładnie umytych i wyparzonych słoików. Należy również upewnić się, że nie są one uszczerbione lub rozszczelnione. 
  • Przez pierwsze 20–30 godzin ogórki na zupę w słoikach należy przechowywać w temperaturze 22-24°C. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt chłodna temperaturę może negatywnie wpłynąć na proces ich fermentacji. 
  • Ogórki kiszone tarte polecamy przekładać do słoików o pojemności 250-350 ml. Taka porcja idealnie sprawdzi się do przygotowania smacznej zupy.
  • Ile można przechowywać ogórki na zupę? Po zakiszeniu, słoiki należy przenieść w chłodne i zacienione miejsce. Odpowiednio zabezpieczone zachowają świeżość nawet do dwóch lat. 
  • Wolicie ogórki w całości? Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne ogórki kiszone

Notka redakcyjna

Ogórki kiszone na zupę – do czego je dodawać?

Choć tarte ogórki kiszone najczęściej wykorzystuje się do przygotowania domowej zupy ogórkowej, to ich nie jedyne zastosowanie. Jeśli lubicie kwaśne smaki, koniecznie spróbujcie klasycznej zupy karpackiej. Tradycyjnie przyrządza się ją na bazie warzyw korzeniowych, pora, cebuli, papryki czerwonej, ziemniaków oraz ogórków kiszonych. Swój niepowtarzalny smak zupa zawdzięcza mieszance ziela angielskiego, liści laurowych, soli, pieprzu, cukru oraz jakościowej kwaśnej śmietany. Przed podaniem, można pokusić się również o dodanie do niej ugotowanych na twardo jajek

Ogórki kiszone na zupę świetnie sprawdzą się także do przygotowania niecodziennej, delikatnie słodkawej zupy bogatyrskiej. To idealna propozycja dla prawdziwych mięsożerców – do jej przyrządzenia używa się bowiem kiełbasy śląskiej oraz aż trzech rodzajów mięsa wieprzowego: łopatki, karkówki i żeberek. Słodkiego posmaku nadaje zupie dodatek koncentratu pomidorowego oraz słodkiej papryki mielonej. 

Szukacie pomysłów na zupy w wersji ekspresowej? Z ogórków na tartych w słoikach możecie zrobić prosty i smaczny krem. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Wystarczy ugotować do miękkości pokrojone na drobno ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, oraz seler i cebulę, a następnie połączyć je z ogórkami i zblendować na gładko. Całość doprawia się solą, pieprzem i gałką muszkatołową – gotowe! 

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Prozdrowotne wartości kiszonek znane są nie od dziś – już nasze babcie ceniły je za ich korzystny wpływ na pracę organizmu. Ze względu na wysoką zawartość kwasu mlekowego, powstającego podczas procesu fermentacji, szczególnie dobrze wpływają na układ trawienny. Wspomagają bowiem perystaltykę jelit oraz pomagają przywrócić odpowiedni poziom mikroflory jelitowej.

To jednak ich nie jedyne zalety. Kiszone ogórki są niezwykle w witaminę C, dzięki czemu skutecznie wzmacniają odporność. Stanowią również dobre źródło witaminy A oraz E. Na skutek procesu fermentacji zawierają także wysokie ilości witaminy B2 i B3, które to odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego. Warto więc włączyć je do swojej diety na stałe!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy