Ogórki kiszone

Przepis na pyszne twarde kiszeniaki

Dodany przez:

Ogórki kiszone

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • twarde, nieduże ogórki
  • parasolki i łodygi kopru
  • liście laurowe
  • korzeń i liście chrzanu
  • czosnek ew. liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu
  • sól

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach.
  2. Do każdego dokładamy:
  3. koper – przynajmniej jedną parasolkę i łodygę,
  4. liść laurowy – 1–2,
  5. obrany korzeń chrzanu wielkości małego palca i przynajmniej połowę liścia z łodygą,
  6. całe obrane ząbki czosnku – przynajmniej jeden.
  7. Na samym wierzchu ew. kładziemy liście wiśni, porzeczki lub dębu – zawarte w nich garbniki sprawią, że ogórki zachowają chrupkość. W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy sól – dajemy czubatą łyżkę na 1 l wody. Zalewę studzimy (powinna mieć ok. 30°C), zalewamy słoiki do pełna, aż pod brzeg. Zakręcamy szczelnie i zostawiamy na 3–5 dni w temp. pokojowej. Jeśli spod pokrywek wycieka zalewa, nic nie robimy – wieczka i tak się zassą. Po tym czasie wynosimy w ciemne, chłodne miejsce.
  8. Przecier ogórkowy
  9. Bez kiszonych ogórków nie byłoby ogórkowej. Ale zamiast ścierać do niej kiszeniaki, można przygotować w słoiczkach gotowy przecier ogórkowy (na porcję zupy dla 4–6 osób wystarczy słoik o poj. ok. 300 ml). Bierzemy 1 kg jędrnych ogórków, myjemy i osuszamy, ścieramy na grubszych oczkach. Dodajemy obrane, posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku – minimum 2, ok. łyżeczki suchych nasion kopru i płaską łyżkę soli, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min: ogórki powinny puścić dużo soku. Przekładamy je do wyparzonych słoików, dokładnie ubijając, aby sok „ułożył się” na wierzchu, zakręcamy szczelnie i zostawiamy w temp. pokojowej na 2–4 dni do zakiszenia, po czym wynosimy w ciemne, chłodne miejsce.
ogórki weki przetwory warzywa ogórki kiszone przecier ogórkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze