Nalewka truskawkowa

Domowa, bardzo owocowa nalewka truskawkowa. W sam raz na zimowe wieczory, chociaż smakuje również latem. Warto przygotować owoce ze sprawdzonego źródła - nalewka truskawkowa wyjdzie pyszna!

Dodany przez:

Nalewka truskawkowa

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 2 szklanki wódki 30%
  • Cukier

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wszystkie owoce przekroić na pół. Wrzucić do szklanego słoika lub garnka. Owoce zasypać 2-3 łyżkami cukru, zamieszać, odstawić na chwilę. Odmierzyć 2 szklanki wódki (ja użyłam wódki o mocy 30%, gdyż nie lubię zbyt mocnych nalewek, można oczywiście użyć mocniejszej) i wlać do garnka. Przykryć i odstawić na dobę.
  2. Po tym czasie spróbować, czy nie potrzeba dodać cukru. Jeśli tak, to dosłodzić i zostawić na chwilę, żeby cukier się rozpuścił. Jeśli nie to przecedzić przez gęste sito. Nalewkę przelać do butelki i szczelnie zakręcić.

Wskazówki

Zobacz też; Dżem truskawkowy z cytrusami

Komentarz redakcji

Nalewka z truskawek to propozycja trunku po obiedzie, ale może też podkreślić smak niektórych potraw. Nada się do dań z drobiu oraz deserów np. ciasta cytrynowego.
nalewki truskawki wódka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy