Nalewka truskawkowa

Domowa, bardzo owocowa nalewka truskawkowa. W sam raz na zimowe wieczory, chociaż smakuje również latem. Warto przygotować owoce ze sprawdzonego źródła - nalewka truskawkowa wyjdzie pyszna!

alkoholenalewki

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2 szklanki wódki 30%
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wszystkie owoce przekroić na pół. Wrzucić do szklanego słoika lub garnka. Owoce zasypać 2-3 łyżkami cukru, zamieszać, odstawić na chwilę. Odmierzyć 2 szklanki wódki (ja użyłam wódki o mocy 30%, gdyż nie lubię zbyt mocnych nalewek, można oczywiście użyć mocniejszej) i wlać do garnka. Przykryć i odstawić na dobę.
  • Po tym czasie spróbować, czy nie potrzeba dodać cukru. Jeśli tak, to dosłodzić i zostawić na chwilę, żeby cukier się rozpuścił. Jeśli nie to przecedzić przez gęste sito. Nalewkę przelać do butelki i szczelnie zakręcić.

Porady

Zobacz też; Dżem truskawkowy z cytrusami

Notka redakcyjna

Nalewka z truskawek to propozycja trunku po obiedzie, ale może też podkreślić smak niektórych potraw. Nada się do dań z drobiu oraz deserów np. ciasta cytrynowego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: