Nalewka orzechowa

Taką nalewkę zawsze robimy z mamą na kłopoty z układem trawiennym.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 9 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - 100 dag orzechów włoskich
  • - 30 dag cukru
  • - 2op. cukru waniliowego
  • - 0,5l wódki
  • - 0,5l spirytusu

Przygotowanie

  1. Przygotować sobie (umyć i wysuszyć) 2 litrowe słoiki. Najlepiej na początku lipca zebrać zielone niedojrzałe jeszcze orzechy włoskie. Zebrane orzechy umyć, osuszyć i pokroić całe zielone łupinki ( każdą na 8 części). Pokrojone orzechy układać w słoikach przesypując je cukrem i cukrem waniliowym. Słoiki zakręcić i odstawić na ok.10 dni. Codziennie jednak potrząsać słoikami żeby cukier się rozpuścił a orzechy puściły soki.
  2. Następnie przygotować sobie (umyć i wysuszyć) 2 słoiki (każdy po 1500-1600) przelać do nich orzechy i powstały z nich sok dolać wódkę i spirytus. Całość porządnie wymieszać, dobrze zakręcić słoiki i odstawić na ok.miesiąc w ciemne miejsce. Co kilka dni można słoikami potrząsać . Po upływie ok.miesiąca nalewkę przecedzić przez gazę i przelać do czystych butelek. Porządnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok.6-12 miesięcy
  3. Rada :
  4. Do krojenia orzechów warto założyć gumowe rękawiczki, gdyż orzechy brudzą ręce.
  5. Nalewka idealna na kłopoty z żołądkiem
zdrowie przetwory drinki napoje nalewki orzechy włoskie nalewka spirytus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze