Nalewka orzechowa

Taką nalewkę zawsze robimy z mamą na kłopoty z układem trawiennym.

PrzetworyNapojealkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
7 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Składniki:

  • - 100 dag orzechów włoskich
  • - 30 dag cukru
  • - 2op. cukru waniliowego
  • - 0,5l wódki
  • - 0,5l spirytusu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować sobie (umyć i wysuszyć) 2 litrowe słoiki. Najlepiej na początku lipca zebrać zielone niedojrzałe jeszcze orzechy włoskie. Zebrane orzechy umyć, osuszyć i pokroić całe zielone łupinki ( każdą na 8 części). Pokrojone orzechy układać w słoikach przesypując je cukrem i cukrem waniliowym. Słoiki zakręcić i odstawić na ok.10 dni. Codziennie jednak potrząsać słoikami żeby cukier się rozpuścił a orzechy puściły soki.
  • Następnie przygotować sobie (umyć i wysuszyć) 2 słoiki (każdy po 1500-1600) przelać do nich orzechy i powstały z nich sok dolać wódkę i spirytus. Całość porządnie wymieszać, dobrze zakręcić słoiki i odstawić na ok.miesiąc w ciemne miejsce. Co kilka dni można słoikami potrząsać . Po upływie ok.miesiąca nalewkę przecedzić przez gazę i przelać do czystych butelek. Porządnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok.6-12 miesięcy
  • Rada :
  • Do krojenia orzechów warto założyć gumowe rękawiczki, gdyż orzechy brudzą ręce.
  • Nalewka idealna na kłopoty z żołądkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy