Hot dog francuski to pyszna alternatywa dla amerykańskiej bułki z parówką. Hot dog francuski świetnie sprawdzi się jako przekąska, także na imprezę, uwielbiają go również dzieci. Wybierzmy dobre bułki, jakościowe parówki i ulubione sosy, a pyszne danie przygotujemy w kilka chwil. Chrupiące hot dogi francuskie warto przygotować w większej ilości – szybko znikają!
Hot dog francuski / fot. iStock
(średnia 4.46 z 141 głosów)
Porady
W przepisie na hot dogi francuskie wykorzystujemy:
- bułki – muszą to być specjalne bułki do hot dogów francuskich
- parówki – możemy też użyć cienkich kiełbasek czy kabanosów
Hot dog francuski jest prosty do zrobienia. Jeśli jednak robicie hot dogi w dużych ilościach i często, warto zaopatrzyć się w uroczą maszynę do robienia hot dogów. Zrobicie w niej zarówno klasyczne hot dogi amerykańskie, jak i hot dogi francuskie. W dwóch opiekaczach upieczecie bułki, a w środkowej komorze przygotujecie parówki. Potem wystarczy tylko złożyć hot dogi francuskie. Poza tym, że ułatwia życie, maszyna jest po prostu bardzo ładna i świetnie będzie wyglądać na kuchennym blacie.
Czym różni się hot dog francuski od hot doga amerykańskiego? Sekret tkwi w bułce. Hot dogi amerykańskie podawane są w naciętych bułkach, w których umieszcza się ugotowane parówki, polewa ketchupem i musztardą. Hot dog francuski natomiast to hot dog, którego trzymamy pionowo, ze względu na fakt, że parówka umieszczona została w bułce z dziurką. W przypadku hot doga francuskiego sosy wlewamy do środka, ewentualnie polewamy dodatkowo wystającą z bułki część parówki.
Obie wersje hot dogów są pyszne, ale musicie pamiętać, że hot dog amerykański daje więcej możliwości eksperymentowania z dodatkami – na parówce możemy położyć nie tylko ser żółty czy plasterki ogórka, ale też na przykład prażoną cebulkę. W przypadku hot doga francuskiego będziemy musieli nieco się natrudzić, żeby upchnąć dodatki w bułce – nie możemy też przesadzić, bo bułka po prostu pęknie.
Bułki do hot dogów francuskich mogą być przygotowane przez nas lub kupne. Możecie upiec domowe bułki do hot dogów, a następnie wydrążyć w miąższu dziurkę na parówkę. Inną opcją jest kupno bagietek i przygotowanie z nich hot dogów. W wielu supermarketach znajdziecie też gotowe, już wstępnie podpieczone bułki do hot dogów francuskich – wystarczy włożyć je na kilka minut do piekarnika lub opiekacza i gotowe!
Warto zadbać o to, żeby parówki, które dodajemy do hot dogów były dobrej jakości. Kupcie je w sprawdzonym sklepie mięsnym, a jeśli decydujecie się na parówki z supermarketu, sprawdźcie ich skład. Parówki można też zastąpić cienkimi kiełbaskami. Dobrą opcją będzie też użycie kabanosów – jeśli są za długie, możemy po prostu złamać je na pół. Z łatwością przyrządzimy też hot dogi francuskie w wersji wege. W sklepach dostępnych jest wiele kiełbasek i parówek bez dodatku mięsa. Mają charakterystyczny smak i nieco inną konsystencję, ale też są smaczne.
Hot dogi francuskie można też urozmaicać różnymi sosami. Najpopularniejszymi i najbardziej tradycyjnymi są musztarda i ketchup, ale możecie też dodać do środka sos tzatziki czy słodko-kwaśny. Sam ketchup i musztarda też nie muszą być zwykłe – użyjcie ketchupu z cukinii lub musztardy ziarnistej, a hot dogi zyskają zupełnie inny smak. Hot dogi francuskie można też polać sosami z zewnątrz. Pamiętajcie jednak, że jemy je, trzymając w ręku!
Do hot dogów francuskich trudno włożyć wiele dodatkowych składników. Ciekawym pomysłem jest na przykład umieszczenie w środku plasterka sera żółtego. Możemy lekko naciąć parówkę, włożyć w nią ser i dopiero całość umieścić w bułce lub na przykład delikatnie podpiec parówkę z serem w piecu i też włożyć do bułki.
Hot dogi, które będą wyglądały podobnie jak klasyczne hot dogi francuskie, możemy też zrobić z ciasta francuskiego. Przygotowanie takiego ciasta w domu jest czasochłonne i niełatwe – wymaga wielokrotnego składania ciasta i długiego wałkowania. Gotowe ciasto francuskie znajdziecie jednak w większości sklepów. Ciasto rozkładamy i dzielimy na arkusze, następnie kroimy na mniejsze kwadraty. Ugotowane wcześniej parówki układamy na środku kawałka ciasta i zwijamy je wokół parówki, tak aby kształtem przypominało hot doga. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby wierzch był błyszczący i chrupiący. Pieczemy w piekarniku aż hot dog się zrumieni.
W przypadku takiego hot doga możemy dodać niewielką ilość sosu na ciasto – po prostu rozsmarowujemy go na cieście przed pieczeniem. Nie dodawajcie go jednak za dużo, bo pod wpływem temperatury może wypłynąć. Najlepiej dodać sos już po upieczeniu hot dogów.
Komentarze