Moje risotto z warzywami

Najsmaczniejsza wersja ryzu :) dodatek do obiadu lub samoistne danie.

risotto

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 146 głosów)

Składniki:

  • 2 woreczki ryzu - ja daje basmati
  • kilka pieczarek
  • cebula moze być czerwona
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryki (tu czerwona)
  • kawałek pora
  • curry
  • ok. 1 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pieprz
  • papryka czerwona slodka i ostra (mozna uzyc chili)
  • natka pietruszki posiekana
  • odrobine oregano
  • olej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Olej na patelnie rozgrzewamy, wsypuje ryz, mieszam aby sie nie przypalil tylko zeszklił. Wlewam chochle bulionu, szybko mieszam zeby plyn wsiąkł w ryż, wlewam jeszcze jedna tak zeby ryz lekko pływał i stopniowo wchłaniał płyn. Wrzucam cebule pokrojona w kostkę, czosnek drobno posiekany, pokrojone pieczarki, Przyprawiam pieprzem, paprykami, oregano i curry - ja daje 1 łyzke, lubie gdy ryz ma jej smak i kolor chociaz gdy sie doda pieczarki to kolor jest bardziej bury niz żołty ale gdy pieczarek nie ma wtedy jest ładny jasny. Przykrywam i chwile gotuje. Co jakiś czas sprawdzam czy bulion został wchloniety. Jelsi tak to dolewam chochle. W trakcie tego dolewania ryz ma sie ładnie ugotowac ale nie moze pływac w bulionie ani rozgotowac sie, wiec wlewamy tylko tyle zeby był miekki, ziarenka każde osobno i wchlonal to co wlaliśmy. Nie zawsze trzeba zuzyc cały litr. Stopniowo dodaje pozostałe warzywa, czyli papryke pokrojona w kostke, natke i pora. Mieszam i przykrywam. Gdy ryz jest gotowy ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku. Uzycie warzyw jest dowolne. Mozna dodac kukurydze, groszek, cukinie, a takze szynke, czy kawałki kurczaka, co kto lubi. Ważne zeby ryż i warzywa były jedrne. Jest to jedyna wersja ryżu którą jada moje dziecko ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy