Zupa jarzynowa z pokrzywami

Ocena:

4.5 (182)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kolorowa zupa pełna warzyw to najprostszy i bardzo przyjemny sposób na obiad - szczególnie wiosną i latem. Tym razem polecamy zupę jarzynowa z pokrzywami!

Składniki:

  • masło  30 g

  • czosnek  2 ząbki

  • groszek zielony  250 g

  • por  1 szt.

  • marchewka  1 pęczek

  • ziemniaki  4 szt.

  • pokrzywa  500 g

  • brokuły  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zupa jarzynowa z pokrzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: marchewkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w talarki i kostkę. Pokrzywy przelewamy wrzątkiem na sicie i siekamy. Pora tniemy w cienkie plasterki. Obrany czosnek rozgniatamy nożem.

  • Krok 2:

    Smażenie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki masła. Wrzucamy czosnek. Kiedy mocno zapachnie, dokładamy marchew, ziemniaki i pora. Przesmażamy przez 1–2 min, mieszając, aby się nie przypaliły.

  • Krok 3:

    Zupa jarzynowa: zalewamy podsmażone warzywa 5 szklankami wody. Wsypujemy trochę soli i pieprzu. Zagotowujemy. Po 5 min dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy ok. 8 min. Wsypujemy groszek. Gotujemy jeszcze 2–3 min. Na koniec dodajemy pokrzywy. Po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne