Zupa jarzynowa z pokrzywami

Kolorowa zupa pełna warzyw to najprostszy i bardzo przyjemny sposób na obiad - szczególnie wiosną i latem. Tym razem polecamy zupę jarzynowa z pokrzywami!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 l młodych listków pokrzyw
  • por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • nieduży brokuł
  • 2 szklanki zielonego groszku z mrożonki
  • natka pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z pokrzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchewkę i ziemniaki obieramy
  • kroimy w talarki i kostkę. Pokrzywy przelewamy wrzątkiem na sicie
  • odsączone siekamy. Pora tniemy w cienkie plasterki
  • obrany czosnek rozgniatamy nożem.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki masła
  • wrzucamy czosnek. Kiedy mocno zapachnie
  • dokładamy marchew
  • ziemniaki i pora
  • przesmażamy przez 1–2 min
  • mieszając
  • aby się nie przypaliły.
  • Zalewamy 5 szklankami wody
  • wsypujemy trochę soli i pieprzu
  • zagotowujemy. Po 5 min od zawrzenia dodajemy podzielony na różyczki brokuł
  • gotujemy ok. 8 min. Wsypujemy groszek
  • gotujemy jeszcze 2–3 min.
  • Na koniec dodajemy pokrzywy
  • mieszamy
  • po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia
  • przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki.

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy