Moja wigilijna ryba po grecku - smażona lub gotowana

Ryba na dwa sposoby dla osób preferujących ryby smażone oraz dla tych co jedzą ryby tylko gotowane

Dodany przez:

Moja wigilijna ryba po grecku - smażona lub gotowana

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • filety z ryby - 35 dag
  • włoszczyzna (bez kapusty) - 25 dag
  • mąka - 2 dag
  • olej - 5 dag
  • koncentrat pomidorowy - 6-7 dag
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka sproszkowana
  • cukier
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
  2. Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokrajać w poprzek.
  3. Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem.
  4. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem.
  5. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić. Udekorować gałązkami natką pietruszki.
  6. Osoby, które unikają potraw smażonych, mogą rybę ugotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego i pieprzu (10—15 min.), a całą ilość oleju i wywar z ryby zużyć do duszenia warzyw.
  7. Rybę należy gotować w bardzo małej ilości wywaru, aby cały został zużyty.
  8. Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.
ryby ryba kolacja danie wigilijne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze