Muszle z mięsem zapiekane w sosie :

Conchiglioni – duże muszle doskonale nadają się do faszerowania. Doskonałe są zapiekane w sosie .

ZapiekankiSosydania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 176 głosów)

Składniki:

  • 20 sztuk muszli ( makaron Conchiglioni )
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek utartego sera żółtego ( Chedar )

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju( 7-8 minut ). Odcedzić . Rozłożyć by przestygł , a nie posklejał się . Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno usiekaną cebulę . Dodać do miej mięso i smażyć mieszając 10 minut. Doprawić majerankiem , 1 łyżeczką oregano, sosem sojowym , mielonym pieprzem .Nadziać muszle farszem . W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić bulionem i śmietanką . Dodać przecier i 1 łyżeczkę oregano . Gotować na małym gazie 5 minut. W formę do zapiekania wlać sos. Ułożyć w nim makaronowe muszle z farszem . Każdą muszelkę posypać serem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać makaron 35-40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy