makaron_zapiekany_z_lososiem

Makaron zapiekany z łososiem

Ocena:

4.45 (144)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Jedna z lepszych zapiekanek jakie jadłam!

Składniki:

  • • 250 - 300 g makaronu
  • • około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne
  • • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • • 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
  • • około 1/3 szklanki listków kolendry lub pietruszki
  • • 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera*
  • • 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
  • • 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%

Makaron zapiekany z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
  • Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz kolendrą lub pietruszką. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 10 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne