• 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
• około 1/3 szklanki listków kolendry lub pietruszki
• 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera*
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%
Makaron zapiekany z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz kolendrą lub pietruszką. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 10 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni.