REKLAMA

Pizza z makaronu

Pizza z makaronu - zapieczony makaron, mięsny farsz i pyszny sos pomidorowy. To gorące danie dla fanów włoskich smaków, oraz osób, które cenią sobie czas i kreatywne rozwiązania. Zobacz, jak zrobić pizzę z makaronu spaghetti. 

dodany przez: Dobre Rady

Dania główne Zapiekanki dania z makaronem Pizza

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
640 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Makaron spaghetti przełam na pół, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, odcedź. Makaron zmięknie w czasie pieczenia. Seler umyj w zimnej wodzie i pokrój w drobne plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

  • 2.

    Na patelni na łyżce oleju podsmaż przygotowane warzywa. Dodaj mięso i smaż do czasu, aż straci krwisty kolor. Dołóż zioła i pomidory. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duś około 15 minut. Przestudź. 

  • 3.

    Do makaronu dodaj chłodny sos, jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz 30 g parmezanu, wymieszaj. Przełóż do formy natłuszczonej olejem i obsypanej bułką. Posyp resztą parmezanu.

  • 4.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw makaronową pizzę i piecz około 45 minut. Udekoruj bazylią i rukolą.

Kalorie: 640

Porady

  • Pizza na spodzie z makaronu to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska.  
  • Do pizzy możesz użyć dowolnych dodatków. Najlepiej jednak sprawdza się połączenie mielonego mięsa z sosem pomidorowym, cebulą, pieczarkami i dużą ilością sera. Mięso mielone możesz wymienić na boczek lub salami. 
  • Do makaronowej pizzy możesz użyć spaghetti lub penne, wybierając taki makaron pamiętaj o tym, aby dodać trochę więcej sera, tak aby wszystkie składniki miały szanse się zlepić. 
  • Pizza z makaronu będzie bardziej wyrazista, jak użyjesz kilku rodzajów sera. Polecamy mieszankę: parmezanu, cheddara i mozzarelli. 
     

Notka redakcyjna

Pizza z makaronu z patelni


Pizzę z makaronu możesz zrobić na dwa sposoby, upiec ja wypiekaniu, jak w przepisie powyżej, lub przygotować za pomocą patelni. Pizza pieczona w piekarniku zazwyczaj jest grubsza, a ta robiona na patelni cieńsza. Jak zrobić pizzę makaronową na patelni? Średnią cebulę i 2 ząbki czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pomidory z puszki i duś do czasu, aż płyn się zredukuje. Dodaj sól, pieprz, paprykę w proszku, oregano, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. W osolonej wodzie ugotuj 150 gramów spaghetti, odcedź. Do makaronu dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, włóż makaron, następnie warstwę sosu pomidorowego, pokrojoną w kostkę szynkę (wystarczą 3-4 plasterki) oraz starty ser (najlepiej mieszankę 2 lub 3 ulubionych rodzajów). Wszystko smaż przez około 10 minut. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy