Warzywne makarony od kilku lat zyskują na popularności. Surowe, blanszowane, kolorowe i chrupiące. Stanowią nie tylko wyśmienitą alternatywę dla osób na diecie bezglutenowej, ale są też pomysłową wersją sałatki. Makaron w stylu raw można przygotować niemal z każdego surowego warzywa, począwszy od cukinii, przez marchewki i buraki, po kalarepę.

Surowy makaron

Największą zaletą warzywnych makaronów jest to, że zwykle podawane są na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Dzięki temu zachowują większość wartości odżywczych. Danie jest także niskokaloryczne, ponieważ nie zawiera zbóż. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Wbrew pozorom, do jej przyrządzenia nie są potrzebne specjalne przyrządy. Wystarczy ostry nóż lub obieraczka. W sklepach dostępne są temperówki i maszynki do warzyw, za których pomocą uzyskamy fantazyjne kształty roślinnych makaronów. Nie są one jednak niezbędne do przygotowania pysznego dania pełnego superfoods.

Makaron z cukinii

Składniki:
1 duża cukinia
200 g tofu bazyliowego
50 g suszonych pomidorów
50 g orzechów włoskich lub migdałów
oliwa
świeża bazylia

Cukinię wzdłuż obieramy obieraczką, robiąc makaron tagliatelle. Tofu kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w paski Orzechy włoskie lub migdały grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy tofu i podsmażamy na złotobrązowy kolor. Dodajemy makaron z cukinii i suszone pomidory. Podsmażamy, aż makaron zmięknie.  Dodajemy orzechy i wszystko razem mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.

Makaron z marchewki

Składniki:
4 marchewki
pęczek natki pietruszki
½ szklanki nasion słonecznika
¼ szklanki oliwy
sól, pieprz
1 łyżka płatków drożdżowych
100 g pomidorków koktajlowych
50 g rodzynek lub suszonej żurawiny

Zobacz też: Jak jeść więcej warzyw? Radzi Magda Gembacka

Marchewki obieramy i temperujemy na spaghetti (lub obieraczką na tagliatelle). Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki siekamy. Do kielicha blendera wrzucamy nasiona słonecznika, natkę pietruszki, płatki drożdżowe i dodajemy oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Blendujemy na gładkie pesto. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Makaron z marchewki mieszamy z pesto pietruszkowym. Nakładamy na talerze, obsypujemy rodzynkami  i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.