Łosoś z jarmużem, sezamem i imbirem

Łosoś prosto z piekarnika, a do tego jarmuż podkręcony smakiem sezamu i świeżego imbiru. Całość jest lekka, orzeźwiająca, ale sycąca. W dodatku taki łosoś na obiad uda się nawet amatorom w kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 158 głosów)

Składniki:

  • 4 kawałki łososia ze skórą (po 200 g każdy)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka płaska drobno startego imbiru bez skórki
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 300 g listków jarmużu, posiekanego
  • płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka uprażonych ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Łosoś z jarmużem, sezamem i imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Układamy na blaszce skórą do góry i pieczemy ok. 20 min.
  • Przygotowujemy jarmuż: rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir i czosnek. Po minucie dorzucamy jarmuż i cukier. Wlewamy sos sojowy i 50 ml wody. Dusimy na dużym ogniu przez 3 min. Dodajemy sezam, wykładamy gorącego łososia.
  • Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z zimnym masłem i sokiem z 1 pomarańczy,
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

>>> Nadal nieprzekonanym do jarmużu proponuję świeży szpinak lub – bardzo mało znaną w naszej kuchni – kapustę bok choy.

>>> Łososia natomiast może zastąpić każda tłusta ryba, byle była upieczona.

>>> Ja – zamiast ryby – lubię sięgać po tofu. Odsączone z zalewy kroję w plastry, doprawiam np. curry, solą, miodem i odstawiam na 20 min. Lekko obtaczam w mące i smażę na złoto np. na oleju kokosowym.

Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy