Likier jarzębinowy

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 2 miesiące

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 183 głosów)

Składniki:

  • 20 dag dojrzałej jarzębiny
  • 1/2 l żytniówki (32%)
  • 10 dag cukru kandyzowanego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć.
  • Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce.
  • Mniej więcej po kilku tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: