Likier jarzębinowy

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 2 miesiące

Dodany przez:

Likier jarzębinowy

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag dojrzałej jarzębiny
  • 1/2 l żytniówki (32%)
  • 10 dag cukru kandyzowanego

Przygotowanie

  1. Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć.
  2. Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce.
  3. Mniej więcej po kilku tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać.
napoje nalewki jarzębina alkohol.... nalewka likier jarzębinowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze