Łatwa pizza

Bardzo łatwe danie. Szybko się robi, a starcza dla kilku osób. Pizza lepsza niż z pizzerii!

ZapiekankiPizzaSzynki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 181 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół paczki drożdży, ok 5 dag
  • łyżka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • jajko
  • koncentrat pomidorowy lub keczup do posmarowania ciasta
  • łyżeczka ziół prowansalskich (lub do pizzy) do posypania ciasta
  • płaska łyżeczka soli
  • dodatki:
  • 25 dag tartego żółtego sera
  • 20 dag szynki, kiełbasy lub mielonki (wedle uznania)
  • pomidor
  • 20 dag pieczarek
  • średnia cebula
  • sos czosnkowy:
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ciasto:
  • Mąkę przesiać przez sito, rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i wymieszać z mąką.
  • Dodać resztę składników. Ugniatać do połączenia w jednolitą masę.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na duża blachę. Posmarować keczupem,
  • posypać ziołami, dodać składniki. Wierzch posypać żółtym serem. Piec 20-25 minut w temperaturze 190-200st.
  • Podawać z keczupem i sosem czosnkowym.
  • Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy