Stefanka jest ciastem na syropie, bardzo słodkim, z dodatkiem kremu z grysiku, czyli kaszy manny. Do jego wegańskiej wersji można użyć wszelkiej maści syropów: z agawy, ryżowego, z daktyli czy klonowego. Jeśli zależy wam na wersji bezglutenowej, mąkę zastąpcie gryczaną, a grysik kaszą jaglaną. Przepis na Stefankę Marcepankę autorstwa Natalii Krupskiej pochodzi z książki "Vege słodkie na co dzień i na święta".
(średnia 4.56 z 145 głosów)
Porady
- 3 łyżki siemienia lnianego to 3 czubatego łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego - można kupić gotowy produkt, ale najłatwiej zmielić go w blenderze lub elektrycznym młynku do kawy
- do kremu grysikowego najlepiej dodać 6 czubatych łyżek kaszy manny
- do kremu grysikowego najlepiej dodać wegańską margarynę
Komentarze