Stefanka marcepanka

Stefanka jest ciastem na syropie, bardzo słodkim, z dodatkiem kremu z grysiku, czyli kaszy manny. Do jego wegańskiej wersji można użyć wszelkiej maści syropów: z agawy, ryżowego, z daktyli czy klonowego. Jeśli zależy wam na wersji bezglutenowej, mąkę zastąpcie gryczaną, a grysik kaszą jaglaną. Przepis na Stefankę Marcepankę autorstwa Natalii Krupskiej pochodzi z książki "Vege słodkie na co dzień i na święta".

Ciasta

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.56 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1..,

Porady

  • 3 łyżki siemienia lnianego to 3 czubatego łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego - można kupić gotowy produkt, ale najłatwiej zmielić go w blenderze lub elektrycznym młynku do kawy
  • do kremu grysikowego najlepiej dodać 6 czubatych łyżek kaszy manny
  • do kremu grysikowego najlepiej dodać wegańską margarynę
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy