Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Umilmy więc sobie ten czas dostarczając organizmowi dawki świeżych oraz pełnowartościowych warzyw.

dodany przez: gastrosfera1

zupy krem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)
  • łyżka masła
  • 2 świeże brokuły
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego kremowego
  • sól, pieprz do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować.
  • Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.

Porady

Zobacz też: Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: