Dukkah to aromatyczna mieszanka przypraw pochodząca z Egiptu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu
(średnia 4.49 z 147 głosów)
UWAGA: wszystkie przyprawy (jeśli występują) powinny być w ziarnach.
100 g orzechów laskowych
50 g nasion słonecznika lub pistacji
20-30 g białego sezamu
3 łyżki kolendry
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka nasion fenkułu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czarnuszki
opcjonalnie: ½ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka soli
Dukkah to orientalna mieszanka przypraw, aromatyczna i chrupiąca. Świetnie się sprawdzi jako kontrast dla delikatnych w smaku potraw. Jej przygotowanie zajmie max. 20 minut!
Co to jest dukkah?
Dukkah to egipska mieszanka przypraw i orzechów. Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, świetnie nadaje się jako dodatek do serów, ziemniaków i zapiekanek, ale też sałatek. Bazą dukkah są orzechy laskowe, kolendra i kumin. Reszta składników nie jest precyzyjnie określona – każdy kucharz tworzy swoją własną kompozycję smaków. Grubość zmielenia mieszanki też jest dowolna – możemy pokusić się o chrupiące kawałki orzechów lub zmielić je niemal na pył. Ważne jest, aby dukkah przygotowywać z całych ziaren przypraw, ponieważ są one o wiele bardziej aromatyczne.
Wykonanie
Na patelni prażymy orzechy z nasionami słonecznika na złotobrązowy kolor. Osobno prażymy sezam, kolendrę, kumin, pieprz, fenkuł, czarnuszkę i kardamon, aż zaczną intensywnie pachnieć. Studzimy. Wszystkie przyprawy i orzechy wsypujemy do moździerza lub kielicha blendera. Mielimy tak, aby największe składniki były wielkości główki od zapałki. Dukkah przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Kuchnia egzotyczna - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze