Kotlety z jajek

Łatwa i szybka propozycja na postny/wegetariański obiad.

kotlety

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 213 głosów)

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo;
  • 5 – 6 łyżek tartej bułki;
  • 2 surowe jajka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 duża cebula;
  • trochę śmietany, sól, pieprz.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Posiekane jajka, wystudzoną cebulę, tartą bułkę i surowe jajka dobrze razem wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli powstała masa jest zbyt sucha należy dodać odrobinę śmietany. Wszystko razem dobrze wyrobić. Z przygotowanej masy formować kotlety (podobne do kotletów mielonych), otoczyć je w tartej bułce. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Ciepłe kotlety z jajek można podawać razem z ugotowanymi ziemniakami i surówką albo z sosem chrzanowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy