Kopytka kojarzą nam się z typowymi kluskami z ugotowanych ziemniaków, z sosem pieczarkowym, albo gulaszem. Klasyczny przepis na kopytka nie zmienia się od lat i w każdym domu to jedno z popularniejszych dań. Jednak warto szukać nowych pomysłów na to danie. Nasza propozycja spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale też każdemu, kto lubi nowe smaki. Gwarantujemy, że te kopytka zagoszczą w waszym menu na dłużej.

Cięte kopytka z batatów z azjatyckim sosem

Te kopytka różnią się od klasycznych pod kilkoma względami. Po pierwsze zamiast ziemniaków używamy nieco słodsze bataty. Po drugie składają się tylko z 2 składników i soli, czyli nie używamy jajka. A po trzecie ciasta nie trzeba nawet rolować, bo do wody lądują cięte kawałki prosto z kuli ciasta. Na dokładkę najlepiej smakują z wyrazistym sosem azjatyckim. Takie połączenie gwarantuje niezwykłe doznania smakowe. Przygotujcie:

  • 1 duży batat (ok. 400 g)
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli

sos azjatycki:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego

dodatkowo:

  • pół szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • ziarna sezamu

Umyty, ale nie obrany batat ugotujcie do miękkości. To chwilę potrwa (ok 50 minut). Gdy będzie już miękki odcedźcie, lekko wystudźcie, obierzcie ze skóry i ugniećcie na puree, jak zwykłe ziemniaki. Ugnieciony batat połączcie z połową mąki i zacznijcie zagniatać ciasto. Stopniowo dosypujcie resztę mąki i wyrabiajcie do chwili, aż uzyskacie jednolite ciasto. Uformujcie kulę i odstawcie.
W dużym garnku zagotujcie posoloną wodę. Bezpośrednio do gotującej się wody ucinajcie nożyczkami kawałki ciasta w kształcie kopytek. Gotujcie 2-3 minuty od wypłynięcia, a następnie wyłówcie je z wody i przełóżcie do miski.

Na koniec przygotujcie sos. Szalotkę i czosnek drobno posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie posiekane warzywa. Składniki na sos wymieszajcie w misce, a następnie dodajcie na patelnię z szalotką i czosnkiem. Wszystko wymieszajcie i od razu przelejcie na kopytka. Wymieszajcie kopytka z sosem tak, by całe okleiły się aromatycznym sosem. Posypcie wszystko ziarnami sezamu. Gotowe.

Przepis pochodzi ze strony @roslinnabaza: