Kopytka z sosem grzybowym

Ocena:

4.44 (198)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 595 kcal Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • SOS:
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do obu rodzajów mąki dodać ziemniaki, jajka, sól i zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej utoczyć wałek grubości 1 i 1/2 cm. Każdy pokroić skośnie na kawałki 3-cm długości.
  • Kopytka wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Sos: grzyby opłukać, zalać 2 szklankami wody i moczyć 2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i pokroić w paski, a wywar wygotować do objętości 1 i 1/2 szklanki płynu.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, stale mieszając. Włożyć grzyby.
  • Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszając, gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać.
  • Kopytka polać sosem grzybowym i posypać koperkiem. Podawać z sałatą lodową.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne