Kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do obu rodzajów mąki dodać ziemniaki, jajka, sól i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej utoczyć wałek grubości 1 i 1/2 cm. Każdy pokroić skośnie na kawałki 3-cm długości.
Kopytka wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Sos: grzyby opłukać, zalać 2 szklankami wody i moczyć 2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i pokroić w paski, a wywar wygotować do objętości 1 i 1/2 szklanki płynu.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, stale mieszając. Włożyć grzyby.
Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszając, gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać.
Kopytka polać sosem grzybowym i posypać koperkiem. Podawać z sałatą lodową.
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze