Kopytka ziemniaczane to jedno z naszych ulubionych szybkich dań, ponieważ nie ma lepszego sposobu na wczorajsze ugotowane ziemniaki z obiadu. Okazuje się jednak, że i bez nich można zrobić mięciutkie i delikatne kluseczki, a wystarczy do tego inne tanie sezonowe warzywo. Zobaczcie, jak zrobić kopytka w innej wersji, a gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni.

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Nic prostszego. Okazuje się bowiem, że idealnym zamiennikiem ziemniaków jest cukinia, którą teraz można kupić za grosze. Mało kto wie, że po zblendowaniu i wymieszaniu jej z twarogiem oraz mąką powstaje mięciutkie i elastyczne ciasto, z którego łatwo zrobić kształtne kopytka. Co więcej, taki przepis na kopytka zrobicie nie tylko bez grama kartofli ale i bez dodatku jajka. Pamiętajcie jednak, że trzeba trzymać się odpowiednich proporcji, a masa na kopytka z cukinii wyjdzie mięciutka i delikatna.

Dla podbicia zielonego koloru tego warzywa oraz wzmocnienia aromatu klusek warto dorzucić jeszcze do tego świeżą bazylię. Taki cukiniowo-ziołowy duet będzie fantastycznym połączeniem dla oka i kubków smakowych. 

Kopytka z cukinii - dodatki

Mięciutkie kopytka cukiniowe pysznie smakują solo, ale aby jeszcze bardziej wzbogacić ich smak, warto zaserwować je z dodatkami. W tym charakterze świetnie sprawdzi się zwykłe roztopione masło, garstka tartego parmezanu lub chrupiąca okrasa z boczku lub cebulki. Najsmaczniejszą wersją są kluseczki z sosem pieczarkowym lub z grzybów leśnych, których aromat doskonale komponuje się z delikatną cukinią, tworząc danie niczym z najlepszej restauracji.

Prosty przepis na kopytka z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 250 g twarogu
  • około 200 g mąki
  • garść świeżych listków bazylii
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Jeśli mamy większy okaz, warto jednak wydrążyć nasiona. Następnie cukinię kroimy w kostkę i blendujemy ją z bazylią oraz odrobiną oliwy z oliwek na gładkie puree. Do zielonej masy dodajemy twaróg oraz mąkę i zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. W razie potrzeby podsypujemy więcej mąki, aby masa odchodziła od rąk.

Tak przygotowane ciasto na kopytka z cukinii rolujemy w cienki wałeczek i kroimy pod skosem. Następnie wrzucamy kluseczki na osolony wrzątek i gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy solo, z sosem pieczarkowym lub z okrasą.