Kopytka z sosem

"Nie marnuj jedzenia" Kopytka z sosem zrobiłam z ziemniaków i sosem, który został mi od obiadu.

PierogikopytkaSosy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 155 głosów)

Składniki:

  • Ciasto na kopytka:
  • 450 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę i zagnieść jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek.
  • Wałki obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
  • Gotuj ok 2-3 minuty, od wypłynięcia.
  • Często je podaję z podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy