Kopytka z sosem

"Nie marnuj jedzenia" Kopytka z sosem zrobiłam z ziemniaków i sosem, który został mi od obiadu.

kopytkaSosy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 155 głosów)

Składniki:

  • Ciasto na kopytka:
  • 450 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków
  • dodać jajko
  • mąkę i zagnieść jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką
  • podzielić na 6 części
  • z każdej uformować wałek.
  • Wałki obtoczyć w mące
  • lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
  • Gotuj ok 2-3 minuty
  • od wypłynięcia.
  • Często je podaję z podsmażoną cebulką
  • skwarkami
  • stopionym masłem lub ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy