Zupa z dyni z pomarańczową gremolatą

Zupa z pomarańczową gremolatą

Dodany przez:

Zupa z pomarańczową gremolatą

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 pomarańcze
  • strąk chili
  • korzeń imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • garść pestek dyni

Przygotowanie

  1. Przepis na - Zupę z pomarańczową gremolatą
  2. Dynię dzielimy na ćwiartki, po wyjęciu pestek kroimy. Cebule obieramy, siekamy i rumienimy na maśle. Dodajemy do niej dynię, dusimy razem, podlewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy, odkładamy. Ze wszystkich owoców wyciskamy sok. Chili przecinamy na pół, wyjmujemy nasionka, strączek kroimy. Mieszamy z drobno posiekanym imbirem i skórką pomarańczową. Zupę miksujemy, dolewamy sok z pomarańczy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Podajemy z gremolatą i pestkami dyni.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
dynia obiad zupa Krem z dyni zupa z dyni dania
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy