Włosi na święta wielkanocne pieką specyficzne ciasto - to colomba pasquale. Ciasto w kształcie gołębicy świetnie wygląda na stole, a do tego wspaniale smakuje. Do środka dodajemy ulubione bakalie, żeby ciasto było jeszcze lepsze. Sprawdźcie nasz przepis na colombę - jest całkiem łatwy do zrobienia! Przepis Cristiny Catese.
Colomba pasquale / fot. Marcin Klaban, styl. Filip Sadowski
(średnia 4.52 z 193 głosów)
Mikserem ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka, połowę mleka, skórki z cytrusów, ekstrakt i likier migdałowy, szczyptę soli i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto; w razie potrzeby dodajemy resztę mleka. Na koniec mieszamy z czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do formy na colombę albo zwykłej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia), wygładzamy.
Na glazurę: białka ubijamy z cukrem, łączymy z kilkoma posiekanymi migdałami, mąką oraz skrobią kukurydzianą, rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Na wierzchu układamy całe migdały, posypujemy perłowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na 1 godz.
Porady
W przepisie na ciasto wielkanocne colomba pasquale wykorzystujemy:
- ekstrakt migdałowy - jedną buteleczkę
- mąkę - typ 00, przesianą
- gorzką czekoladę - pokruszoną
- migdały - ze skórką
Colomba pasquale to wypiek bardzo popularny we Włoszech w okresie wielkanocnym. Babkę możecie upiec w zwykłej tortownicy lub keksówce, ale jeśli chcecie, by miała charakterystyczny kształt, poszukajcie odpowiednich form (często papierowych) w internecie. Dzięki migdałowej glazurze ciasto jest chrupiące z wierzchu, ale wewnątrz długo zachowuje miękkość i wilgoć. Colomba pasquale powinna w oryginale mieć kształt gołębicy - jest symbolem odrodzenia i pokoju.
Komentarze