Ewa Niepytalska

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kladdkaka, czyli szwedzkie ciasto czekoladowe, jest chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Piecze się je bardzo krótko, a do przygotowania masy nie potrzeba nawet miksera. Zawiera sporo cukru, dzięki czemu ma ciągnącą się, krówkową strukturę. Uważa się, że jest krzyżówką brownie i lava cake. Nie bez powodu jego nazwę tłumaczy się jako „lepkie ciasto”. Kladdkaka to prawdziwa uczta dla łasuchów, a jednocześnie prosty i ekonomiczny wypiek.

Składniki:

  • masło  130 g

  • mąka pszenna  100 g

  • cukier  250 g

  • jajka  3 szt.

  • kakao  50 g

  • sól  3 g

  • ekstrakt waniliowy  3 ml

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim rozpoczniemy pracę nad ciastem kladdkaka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Masa: mąkę i kakao przesiewamy do osobnej miseczki. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, żeby przestygło. Jajka lekko roztrzepujemy z cukrem i solą za pomocą rózgi kuchennej. Łączymy je za pomocą łopatki z suchymi składnikami. Na koniec dolewamy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszamy ręcznie, do uzyskania jednolitej konsystencji.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: przelewamy masę na tradycyjne ciasto szwedzkie do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, po czym wyjmujemy i studzimy w foremce. 

  • Krok 4:

    Podanie: przekładamy ciasto na talerz i oprószamy cukrem pudrem lub kakao. 

Porady

  • Niestety w tym przypadku nie da się sprawdzić stopnia upieczenia ciasta za pomocą drewnianego patyczka. Kladdkaka jest gotowe, jeśli całkowicie ścięło się na zewnątrz, ale środek jeszcze lekko się trzęsie, kiedy poruszymy foremką
  • Do masy na szwedzkie ciasto czekoladowe warto dodać brązowy cukier, na przekład demerara lub muscovado. Ponieważ zawiera melasę, nadaje wypiekom lekko karmelowy smak.  
  • Kladdkaka to połączenie amerykańskiego brownie i lava cake, czyli ciasta czekoladowego z płynnym środkiem. Warto zainspirować się dodatkami, z którymi najczęściej serwuje się te dekadenckie desery. Lepkie, szwedzkie ciasto dobrze komponuje się ze świeżymi owocami leśnymi, bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Pasuje do niego również coulis malinowe, czyli lekki sos z przecieru owocowego z dodatkiem cukru, który często spotyka się w towarzystwie sernika z białą czekoladą. 
  • Żeby stworzyć bezglutenowy deser czekoladowy w szwedzkim stylu, wystarczy zamienić mąkę pszenną na zmielone migdały (mąkę migdałową). Kakao z reguły nie zawiera tego uczulającego białka zbóż, ale dla pewności warto wybrać produkt oznaczony przekreślonym kłosem.  
  • Przepis na tradycyjne ciasto szwedzkie z kakao wymaga użycia wanilii. Możemy kupić laski, wydłubać z nich nasionka i dodać je do masy albo użyć ekstraktu lub aromatyzowanego cukru. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie esencji waniliowej własnej roboty. Przyrządza się ją na bazie wódki. Domowy ekstrakt jest gotowy dopiero po kilku tygodniach, ale po upływie tego czasu można go na bieżąco uzupełniać i używać do wszelkich wypieków i deserów. 
  • Szwedzkie ciasto czekoladowe możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3 dni w temperaturze pokojowej. Wytrzyma dłużej, jeśli włożymy je do lodówki, ale zmieni się nieco jego konsystencja. Warto wyjąć je z zimna przed podaniem, a nawet można je wrzucić na chwilę do piekarnika lub mikrofali.  
  • Jeśli przypadło Wam do gustu to kakaowe cudo ze Skandynawii, wypróbujcie także Mississippi mud cake, czyli mocno czekoladowe ciasto z południowych Stanów Zjednoczonych. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne