Ciasto kakaowe jest łatwe do przygotowania i wymaga niewielu składników. Wystarczy utrzeć je mikserem, przelać masę na przygotowaną blachę i wstawić do piekarnika. Po ok. 40 min ciasto czekoladowe z kakao jest gotowe. Doskonale smakuje z ganache, czyli polewą z roztopionej czekolady i śmietany kremówki.
Adobe Stock
(średnia 4.49 z 175 głosów)
Jajka: wbijamy do dużej miski i ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas miksując składniki na średnich obrotach.
Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą, dodajemy do przygotowanej masy na ciasto i łączymy przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Pieczenie: ciasto kakaowe wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min.
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietanę kremówkę i łączymy, aby powstał gładki krem czekoladowy. Polewę nakładamy na przestudzone ciasto.
Porady
- Do ciasta potrzebne jest gorzkie kakao, bez dodatku cukru.
- Do masy możemy dodać 5 g cukru waniliowego.
- Ciasto kakaowe pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po 40 min nakłuwamy je i sprawdzamy, czy nie jest surowe w środku. Wyciągamy, gdy patyczek jest suchy.
- Polewę do ciasta możemy przygotować także domowym sposobem – z kakao, cukru pudru, masła i mleka. W rondelku na małej mocy palnika roztapiamy 40 g masła, dodajemy 20 g cukru pudru, 20 g kakao i 10 ml mleka. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto możemy także posypać cukrem pudrem – wersja bez polewy czekoladowej jest zdecydowanie szybsza i łatwiejsza.
Puszyste ciasto kakaowe można przełożyć kremem budyniowym lub domową konfiturą z wiśni. Świetnie smakuje podane z bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone. Można je także upiec z dodatkiem:
W podobny sposób można przygotować ciasto czekoladowe bez jajek, czyli wegańskie. Zamiast nich dodajemy 200 ml wody, dzięki której składniki połączą się w spójną masę. Możemy sięgnąć także po inne zamienniki jajek, takie jak:
Ciasto przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, zastępując mąkę pszenną mieszanką bezglutenową. Do słodkich ciast najlepiej sprawdzi się:
Komentarze