Keks z bakaliami

Najlepszy keks jaki w życiu jadłam.

keksDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 166 głosów)

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rumu
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag mieszanki keksowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą, skórką cytrynową. Dodawać jajka, wlać rum, mleko i wymieszać mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ponownie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie połączyć. Wylać do keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i piec ok. 70 minut w 170*C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy