Keks z szynką i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na keks - keks z szynką i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C . Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wstawiamy w chłodne miejsce.
Mozzarellki osączamy z zalewy. Pomidorki myjemy i osuszamy, przecinamy na pół, oprószamy drobną solą i odstawiamy, żeby odciekły na kilka minut.
Szynkę kroimy w kostkę. Szczypior grubo siekamy. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, mieszamy, dodając pomału oliwę i mleko. Dokładamy mozzarellki, szynkę, szczypior i połowę pestek słonecznika.
Pomidorki osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do masy. Połowę masy przekładamy do brytfanny, rozkładamy oliwki, następnie rozkładamy resztę masy. Wierzch posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.
Pieczemy ok. 45 min, sprawdzając stan wypieku poprzez wbijanie czubka noża w jego środek. Nóż musi być lekko wilgotny.
Studzimy i wyjmujemy wypiek z naczynia. Podajemy letni lub schłodzony.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze