Keks z szynką i mozzarellą

Przepis na keks - keks z szynką i mozzarellą

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

keks przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 191 głosów)

Składniki:

  • masło i mąka do formy
  • 15 dag małych mozzarelli
  • 8 pomidorów czereśniowych
  • sól
  • 10 dag szynki gotowanej
  • szczypior z dymki
  • 25 dag mąki
  • pieprz
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka
  • 5 dag uprażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Keks z szynką i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na keks - keks z szynką i mozzarellą
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C . Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wstawiamy w chłodne miejsce.
  • Mozzarellki osączamy z zalewy. Pomidorki myjemy i osuszamy, przecinamy na pół, oprószamy drobną solą i odstawiamy, żeby odciekły na kilka minut.
  • Szynkę kroimy w kostkę. Szczypior grubo siekamy. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, mieszamy, dodając pomału oliwę i mleko. Dokładamy mozzarellki, szynkę, szczypior i połowę pestek słonecznika.
  • Pomidorki osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do masy. Połowę masy przekładamy do brytfanny, rozkładamy oliwki, następnie rozkładamy resztę masy. Wierzch posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.
  • Pieczemy ok. 45 min, sprawdzając stan wypieku poprzez wbijanie czubka noża w jego środek. Nóż musi być lekko wilgotny.
  • Studzimy i wyjmujemy wypiek z naczynia. Podajemy letni lub schłodzony.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Sałatka owocowo-ziołowa z mozzarellą i prosciutto


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy