Keks makowy

Keks makowy to urocza wariacja na temat klasycznego wypieku z bakaliami. Chrupiące i strzelające pod zębami ziarenka maku doskonale komponują się z miękkim i puszystym jak chmurka ciastem, tworząc idealną kombinację. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, więc może być on świetnym zamiennikiem pracochłonnej świątecznej strucli makowej. Zobaczcie sprawdzony przepis na keks makowy i odtwórzcie go w swoich kuchniach.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

keks

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Keks makowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o długości 30 cm smarujemy 20 g masła i wysypujemy bułką tartą. Resztę masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • 2.

    Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z suchym makiem. Bakalie dokładnie obsypujemy mąką ziemniaczaną. 

  • 3.

    Mokre składniki: jajka ucieramy ze 150 g cukru pudru. Kiedy staną się jasne i puszyste, stopniowo dosypujemy do nich mąkę z makiem i delikatnie łączymy ciasto. Następnie wlewamy zimne masło oraz aromat i ponownie mieszamy.

  • 4.

    Keks makowy: do gotowego ciasta wsypujemy oprószone mąką bakalie i wszystko jeszcze raz krótko mieszamy łyżką. 

  • 5.

    Pieczenie: ciasto na keks makowy przelewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Gotowy wypiek odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy na wierzchu resztą cukru pudru.

Porady

  • Keks makowy świetnie smakuje posypany cukrem pudrem, ale równie dobrze sprawdzi się tu domowy lukier lub gęsta i lśniąca polewa czekoladowa.
  • Już sam dodatek maku nadaje temu wypiekowi smaku, jednak, aby dodatkowo urozmaicić ciasto, można dodać do niego ulubione orzechy i suszone owoce. Keks makowy z bakaliami będzie nie tylko smaczniejszy, ale i naturalnie słodszy, więc, przygotowując tę wersję, można dodać niego mniej cukru. Aby ciasto bardziej pachniało świętami, warto też dorzucić kandyzowaną skórkę pomarańczową lub imbir. 
  • Jeśli chcecie, żeby wypiek miał nieco mniej kalorii, możecie przygotować keks makowy na białkach. W tej wersji ciasto wyjdzie równie puszyste i smaczne, za to będzie miało nieco jaśniejszy kolor.
  • Jeśli wolicie bardziej wilgotne ciasta, dodajcie do makowej masy ulubione owoce. Sprawdzą się tu zarówno te świeże, jak i mrożone bądź zawekowane w syropie. Mogą to być brzoskwinie, gruszki, czy śliwki, jednak szczególnie dobrze smakuje keks makowy z jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy