REKLAMA

Keks drożdżowy

drożdżowy keks................pycha

dodany przez: ewa zychewicz ewa_zychewicz

Ciasta keks ciasto drożdżowe Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szk oleju
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 1 szk mleka
  • 3 garście chipsów bananowych
  • 2 garście mieszanki żurawina z orzechami i migdałami
  • 2 garście rodzynek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki granulowanego kakao
  • 3 łyżki przegotowanej wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać.
  • Dodać lekko podgrzane mleko.
  • Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Dodać mąkę i znowu mieszać.
  • Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto.
  • Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • Po upływie tego czasu wstawić foremki do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut.
  • Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy