Keks drożdżowy

Ocena:

4.49 (159)

  • 1 godz. 30 min.
drożdżowy keks................pycha

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szk oleju
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 1 szk mleka
  • 3 garście chipsów bananowych
  • 2 garście mieszanki żurawina z orzechami i migdałami
  • 2 garście rodzynek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki granulowanego kakao
  • 3 łyżki przegotowanej wody

Keks drożdżowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać.
  • Dodać lekko podgrzane mleko.
  • Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Dodać mąkę i znowu mieszać.
  • Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto.
  • Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • Po upływie tego czasu wstawić foremki do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut.
  • Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne