Świąteczny piernik z bakaliami

Przepis na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu piernik bożonarodzeniowy z bakaliami

piernikDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.38 z 180 głosów)

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 0.5 masła,
  • 5 jajek,
  • 10 łyżek miodu prawdziwy,
  • 1 Przyprawa do piernika
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1.5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 garstki rodzynek,
  • 2 garstki orzechów
  • 1 garstka migdały,
  • polewa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Orzechy oraz migdały siekamy (ja migdały kupiłam już posiekane w słupki). 2 wąskie blaszki smarujemy margaryną i wykładamy papierem śniadaniowym.
  • 2. Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao - mieszamy.
  • 3.Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.
  • 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem a na koniec dodajemy bakalie - mieszamy i rozkładamy ciasto na 2 blaszki.
  • 5. Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. po wystudzeniu nakłuwamy cały piernik za pomocą wykałaczki, aby polewa dostała się do srodka i ciasto było słodsze i bardziej wilgotne.
  • 6. Na samym końcu piernik polewamy polewa kakaową lub czekoladową i dekorujemy np migdałami.

Kalorie: 100.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy