REKLAMA

Caffe latte

Caffe latte to jeden z najbardziej lubianych rodzajów kawy. Nic dziwnego! Połączenie ciepłego, spienionego mleka i aromatycznego espresso smakuje wprost fantastycznie. Napój z łatwością można przygotować w zaciszu domowej kuchni. Warto jednak trzymać się kilku wskazówek doświadczonych baristów – dzięki temu z pewnością będzie smakować niczym z najlepszej kawiarni. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pianka

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie kawy: Przygotowanie domowego latte zaczynamy od zaparzenia podwójnego espresso w ekspresie lub kawiarce. Jeżeli nie posiadacie żadnego z tych sprzętów, możecie też przyrządzić latte na bazie kawy parzonej. Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury około 50–60 °C.

  • 2.

    Caffe latte: Przy pomocy spieniacza elektrycznego lub ręcznego spieniamy podgrzane mleko, aż do uzyskania wyraźnej, aksamitnej pianki. Gdy mleko osiągnie pożądaną konsystencję, kilkukrotnie, delikatnie uderzamy naczyniem o blat. Gotowe espresso przelewamy do szklanki i zalewamy mlekiem. Opcjonalnie dosładzamy napój cukrem, miodem lub syropem smakowym.

Porady

  • Zastanawiacie się ile kalorii ma caffe latte? Dokładna ilość zawartości kalorycznej w jednej szklance zależy od wielu czynników, takich jak choćby rodzaj użytego mleka czy wielkość gotowej porcji napoju. Przyjmuje się jednak, że jednak szklanka domowego latte dostarcza około 190 kcal. Można ją jednak ograniczyć w prosty sposób, zastępując pełnotłuste mleko jego wersją o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Domową kawę latte polecamy serwować w wysokich, przeźroczystych szklankach o objętości około 250–300 ml. 
  • Według powszechnie przyjętych standardów, najwłaściwsze proporcje do caffe latte to 1/3 espresso oraz 2/3 mocno spienionego mleka o wysokiej zawartości tłuszczu. Temperatura mleka powinna wynosić ok. 50-60 stopni. 
  • Jeśli chcecie przygotować warstwowe latte bez ekspresu w wersji smakowej, możecie dodać do mleka (przed jego spienieniem) około 20 ml syropu smakowego. Najlepiej sprawdzi się w tym celu syrop waniliowy, orzechowy, czekoladowy lub karmelowy. Zimą polecamy sięgnąć po syropy o smaku piernika lub cynamonu. Z kolei jesienią warto spróbować dyniowego caffe latte.
  • Zarówno caffe latte, jak i latte macchiato można też przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mleko napojem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się w tym celu napój owsiany, sojowy lub ryżowy. Ciekawie smakuje także kawa na bazie napoju migdałowego.
  • Domową kawę latte polecamy przygotowywać na bazie mieszanek ziaren z dużym udziałem arabiki. Maja one bardziej delikatny, słodkawy smak. 
  • Mleko do domowego caffe latte powinno być dobrze spienione. W tym celu można skorzystać z spieniacza elektrycznego lub ręcznego. 
     

Notka redakcyjna

Caffe latte – jaka to kawa? 

Kawa latte - co dość zaskakujące - została stworzona nie przez Włochów, a przez pewnego Amerykanina. Zaobserwował on, że dla wielu jego rodaków tradycyjne kawy włoskie (jak cappuccino czy zwłaszcza espresso) są zbyt intensywne w smaku. Przygotował więc napój o mniej wyczuwalnej goryczce, który błyskawicznie zdobył serca lokalnej klienteli, a niedługo po tym wyruszył na podbój świata.

Sama nazwa "caffe latte" została użyta po raz pierwszy przez amerykańskiego pisarza Williama Deana Howellsa w eseju Italian Journeys (Podróże włoskie, 1867). Ustaliwszy jej pochodzenie, warto przy okazji wspomnieć o częstym błędzie popełnianym przez turystów we Włoszech. Jeśli poprosimy w tamtejszej kawiarni o latte, otrzymamy po prostu szklankę mleka. Prawidłowa nazwa mlecznej kawy to właśnie caffe latte - i w takiej formie należy ją zamawiać w Italii.

Czym różni się caffe latte od latte macchiato?

Na pierwszy rzut oka może wydawać się że obie nazwy określają jeden napój. Skąd zatem odmienne nazewnictwo? Po czym możemy rozpoznać jeden i drugi rodzaj kawy? Na początku warto podkreślić jedną rzecz – wyznaczenie ścisłych granic oddzielających caffe latte od latte macchiato jest niezmiernie trudne. 

Bariści zgadzają się jednak na ogół, że punktem odniesienia jest dla nich to, ile mleka przypadnie na jedną szklankę, oraz w jakiej kolejności pojawią się w niej warstwy kawowe i mleczne. Główna zasada jest taka, że w przypadku caffe latte najpierw wlewamy espresso, a dopiero później mleko. Przy latte macchiato postępuje się odwrotnie, zaś wszystkie trzy warstwy (kawa, mleko i pianka) są wyraźniej od siebie oddzielone. Dodatkowo mleko w caffe macchiato jest mocniej spienione od tego, które wlewa się do caffe latte. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy