REKLAMA

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino to idealna propozycja dla prawdziwych miłośników kawy. Jego aksamitny, mocno kawowy krem wspaniale komponuje się z lekkim, puszystym biszkoptem. Tort sprawdzi się zarówno na urodziny, dzień matki i inne szczególne okazje, jak i na co dzień - do popołudniowej filiżanki kawy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery cappuccino Dodatki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 211 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie biszkoptu: Do białek dodajemy cukier i szczyptę soli, a następnie ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy żółtka. Mieszamy na gładkie ciasto z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia, a następnie z powoli wlewanym olejem. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 28-30 cm. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160°C. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.

  • 2.

    Przygotowanie masy: Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy kawę. Studzimy. Dodajemy śnieżki i ubijamy, aż krem będzie sztywny. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Ciepłą wlewamy do pianki cappuccino i mieszamy.

  • 3.

    Przekładanie tortu: Dolny blat biszkoptu smarujemy warstwą kremu czekoladowo-orzechowego. Przykrywamy pianką cappuccino. Kładziemy drugi blat biszkoptu.

  • 4.

    Ozdabianie ciasta: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Tort posypujemy przesianym kakao i ozdabiamy posypką. Boki smarujemy polewą czekoladową. Chłodzimy do stężenia.

Notka redakcyjna

Krem do ciasta cappuccino

Ciasto cappuccino na biszkopcie to przepyszny deser, bez którego wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie świąt, rodzinnych spotkań, czy niedzielnego relaksu przy pysznej kawie. W najpopularniejszej wersji tego ciasta pierwsze skrzypce zdecydowanie odgrywa krem cappuccino, który jest nasycony aromatem dobrze nam znanej kawy. Co bardzo istotne jej smak możemy dobrać do naszych osobistych preferencji, choć zdecydowanie najczęściej wykorzystuje się kawy waniliowe oraz śmietankowe.

Biszkopt w cieście cappuccino

Kolejnym elementem, który może zaważyć na tym, jaki będzie rezultat naszych starań, jest pieczony biszkopt. Bardzo ważne jest to, by był on wystarczająco wysoki, dzięki czemu będziemy w stanie przekroić go na dwie części. Niestety ten rodzaj wypieków jest dość wymagający, dlatego warto poświęcić odpowiednio dużo czasu na jego przygotowanie. Pośpiech jest w tym przypadku naszym największym wrogiem. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby tworzenie ciasta nie trwało zbyt długo, dobrym rozwiązaniem może być również gotowy biszkopt, który kupimy praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Inne przepisy na ciasto cappuccino

Każdy przepis na placek cappuccino może być nieco inny. Dostępne są przepisy na ciasta z biszkoptem, masą cappuccino i ciastem z wiórek kokosowych, których przygotowanie zajmuje więcej czasu. Bardzo popularne są też przepisy na szybkie i lekkie ciasto cappuccino na bazie biszkoptów, serka waniliowego, mleka w proszku i żelatyny. Nie wymagają one pieczenia więc jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają w swoich mieszkaniach piekarnika. Powstała z takich przepisów kostka cappuccino nie tylko smakuje obłędnie, ale również wygląda bardzo elegancko. Dzięki temu jest to idealny deser na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy