Ciasto espresso

Ciasto espresso doskonale sprawdza się w roli deseru po rodzinnym, świątecznym obiedzie. Delikatny i puszysty biszkopt przełożony dwiema warstwami kawowego kremu szczególnie przypadnie do gustu osobom dorosłym. Do dekoracji wystarczy kakao, aby całość prezentowała się dostojnie i elegancko. Ciasto z kremem espresso można nasączyć ponczem z likierem kawowym, wódką lub rumem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Ciasto espresso - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Składniki na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy przez ok. 2–3 min. W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.

  • 2.

    Masa na biszkopt: żółtka mieszamy z cukrem (100 g) i przekładamy je do ubitych białek. Dodajemy także mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec roztopione i przestudzone masło. Masę na biszkopt ostrożnie mieszamy łyżką.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Prostokątną blachę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę.

  • 4.

    Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 5.

    Kawa: w gorącej wodzie (70 ml) rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną (10 g), odstawiamy do przestudzenia.

  • 6.

    Krem: ubijamy 200 g śmietanki, a gdy jest już gęsta, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, 100 g cukru pudru i cukier waniliowy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną. Cały czas ubijamy składniki przy pomocy miksera. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

  • 7.

    Nasączanie biszkoptu ponczem: upieczone i przestudzone ciasto wyjmujemy z blachy i kroimy na trzy równe części. Zaparzamy 100 ml kawy i nasączamy nią blaty.

  • 8.

    Przekładanie ciasta: nasączone blaty przekładamy kremem kawowym.

  • 9.

    Krem na wierzch: ubijamy pozostałą śmietankę z 50 g cukru pudru i odrobiną kawy rozpuszczalnej (2 g). Krem o jaśniejszym kolorze nakładamy na wierzch ciasta i pokrywamy nim boki. Ciasto espresso wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

Porady

  • Do kremu, którym przekładamy ciasto espresso, możemy dodać zaparzoną kawę z ekspresu (np. americano) lub kawę rozpuszczalną.
  • Do ponczu można dodać odrobinę alkoholu – rum, wódkę lub likier, np. kawowy. Wystarczy 1 łyżka, czyli ok. 15 ml.
  • Blachę na ciasto można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, łatwiej będzie nam dopasować papier do kształtu blachy, gdy zgnieciemy i rozprostujemy arkusz.
  • Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na prostokątną blachę o wymiarach 25x11x70 cm, ale ciasto możemy przygotować także w małej kwadratowej formie lub tortownicy o średnicy 18 cm.
  • Gotowe ciasto z kremem espresso można oprószyć cienką warstwą kakao.

Notka redakcyjna

Czekoladowe ciasto espresso

Ciasto espresso świetnie smakuje nie tylko na białych, ale także na czekoladowych blatach. Do przepisu możemy więc dodać kakao (wystarczy 30 g). Mieszany je z mąką i proszkiem do pieczenia. Reszta pozostaje bez zmian.

Innym sposobem na przygotowanie puszystego czekoladowego ciasta jest roztopienie 150 g czekolady (gorzkiej lub deserowej). Dodajemy ją do masła i podgrzewamy w rondelku na małej mocy palnika. Możemy skorzystać także z przepisu na ciasto kakaowe lub ciasto murzynek.

Ciasto espresso – dekoracja

Wierzch ciasta możemy pokryć kremem o smaku kawowym (tak jak w podstawowym przepisie) lub klasyczną słodką bitą śmietaną. Do dekoracji sprawdzą się także:

  • wiórki czekoladowe – możemy kupić gotową posypkę lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy zetrzeć czekoladę na tarce o grubych lub cienkich oczkach,
  • wiórki z białej czekolady – świetnie wyglądają zmieszane z czekoladą mleczną lub deserową lub usypane naprzemiennie,
  • płatki migdałów – świetnie pasują do kremu o smaku espresso,
  • polewa czekoladowa – nakładamy ją dopiero wtedy, gdy przestygnie. Zbyt ciepła zniszczy nam krem położony na wierzch ciasta.

Ciasto espresso bez pieczenia

Kremem śmietankowo–kawowym możemy przełożyć także herbatniki lub biszkopty. Moczymy je w przestudzonej kawie (jak w przepisie na tort tiramisu) i układamy je ciasno na blasze. Następnie nakładamy krem i kolejną warstwę biszkoptów. W zależności od rozmiaru blachy możemy zrobić dwie lub trzy warstwy kremu.

Do wersji bez pieczenia możemy samodzielnie przygotować biszkopty lub wybrać dobre ciastka ze sklepu, które w składzie mają tylko jajka, mąkę i cukier. Warto zwrócić uwagę na to, czy herbatniki lub biszkopty nie zawierają dodatkowych syropów, słodzików, emulgatorów, oleju palmowego czy substancji spulchniających.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy